Charles Meltons krönika.

Charles Meltons krönika om Stop Asian Hate

”Jag har misslyckats med att försvara mitt arv i rädsla för hämnd”, skriver Riverdale-stjärnan Charles Melton i en krönika som ger ljus åt Stop Asian Hate-rörelsen.
5 saker du kanske inte visste om skådisarna i Riverdale
1:21

Efter reklamen: 5 saker du kanske inte visste om skådisarna i Riverdale

(1:21)

Slå på ljud

Charles Melton som många känner igen från Netflix-serien Riverdale, som är baserad på den tecknade serien Acke, har nu publicerat en lång krönika i veckotidningen Variety. I den ger han ljus åt Stop Asian Hate-rörelsen samtidigt som han slår fast att han nu vill använda sin plattform och arbeta mot det rasistiska våldet.

Riverdale-stjärnan reflekterar även över sin egen koreansk-amerikanska identitet, och skriver att han ofta fått höra att han inte är ”tillräckligt asiatisk” men heller inte ”vit nog”.

”Jag undrar då om jag ens är tillräcklig över huvudtaget. Jag ligger i en konflikt med mina rasidentiteter och det trauma som följer med det. I kölvattnet de senaste fasorna känner jag mig tvingad att berätta min historia”, skriver han i krönikan och refererar bland annat till dödsskjutningarna av sex asiatiska kvinnor i den amerikanska delstaten Georgia i förra veckan.

Charles Melton ville bara passa in

Charles Melton säger sig även ha undertryckt sitt koreanska påbrå som ung för att försöka ”passa in”, speciellt i skolan.

”Det kom kommentarer från skolkamrater om att mitt hus luktade skumt, eftersom min mamma ofta lagade koreanska måltider och kimchi, vilket fick mig att skämmas. I skolan fick jag aldrig lära mig om min koreanska-amerikanska historia, eller inte ens asiatisk-amerikansk historia”, fortsätter Charles Melton som också förklarar att Charles föräldrar träffades i Korea när hans far var stationerad i armén där.

Charles Melton: Jag har medvetet ignorerat rasismen

Riverdale-skådisen slår fast att han aldrig vågat stå upp för sitt koreanska arv, men att det nu ska bli ändring på det.

”Jag har medvetet ignorerat rasismen och mikroaggressionerna riktade mot mig och mitt folk. Och jag har misslyckats med att försvara mitt arv av rädsla för att få någon form av hämnd eller straff. Och nu kan jag inte låta bli att tänka, om jag med det har bidragit till det våld som asiatiska amerikaner nu fått utstå”, skriver han.

Charles Melton ställer sig också rakryggad och förklarar att han inte längre tänker vara tyst, och att han nu ska dela med sig av sin livshistoria.

”Hatbrotten som har drabbat landet har tvingat mig att inse hur viktig min plattform är, och vilket ansvar som det bär med sig.”

Skådespelaren avslutar med att han nu ska arbeta mer aktivt för att skildra historier och berättelser som är mer inkluderande och mer representativa. Och Charles Melton skriver att han ”vill utmana detta mycket trasiga system”.

Stop Asian Hate-rörelsen

Samtidigt som coronavirusets spridning fick fart i början av 2020 kom flera rapporter om ökad rasism mot asiater. Covid-19 fick öknamnet ”kinavirus” (av bland andra Donald Trump) och människor med asiatiskt påbrå vittnade om ett ökat hat och hot mot dem ute på stan och på internet. Enligt den ideella organisationen Stop AAPI Hate har 3800 hatbrott mot amerikaner med asiatiskt påbrå rapporterats in i USA under pandemin, och organisationen antar att mörkertalet är stort rapporterar Sveriges Television. Och värst drabbade är asiatiska kvinnor – 68 procent av brottsoffren i attacker mot den asiatiska befolkningen är kvinnor.

Under förra veckan fick hashtaggen Stop asian hate ny kraft efter det att sex asiatiska kvinnor blivit ihjälskjutna på ett antal spasalonger i den amerikanska delstaten Georgia under tisdagen. Utöver att hashtaggen vaknade till liv, utbröt protester och demonstrationer på flera håll i USA. Och flera kändisar går nu ut och backar rörelsen.

Läs Charles Meltons krönika i sin helhet här!

Foto: TT/Instagram

Relaterade artiklar