11 böcker du måste läsa eller lyssna på

11 böcker du måste läsa eller lyssna på

Letar du efter nästa grymma bok att läsa? Vi har samlat våra favoriter just nu!

1. Karta för förälskade och andra vilsna av Johanna Lidbäck

Julia har förlorat sina vänner Karin och Astrid över en kille. Karin hade spanat in Isak, som Julia sedan råkat bli ihop med. Över sommaren åker Julia ut till familjens landställe där Rasmus plötsligt dyker upp. Det gör inte situationen mindre komplicerad.

Den finns även som e-bok.

2. Spegel, spegel av Cara Delevingne och Rowan Coleman

Red, Leo, Rose och Naomi har aldrig passat in. Alla känner sig ensamma, tills de hittar varandra och bildar bandet Mirror, mirror. De känner sig äntligen hela igen, tills Naomi försvinner och hittas halvdöd i Themsen. Ingenting kommer någonsin bli detsamma och deras mörka hemligheter riskerar att avslöjas.

Den finns även som ljudbok och e-bok.

3. Till alla killar jag har gillat av Jenny Han

16-åriga Lara Jean har varit kär fem gånger. Det vet hon för att hon har sparat alla fem kärleksbrev där hon har skrivit ner alla sina känslor. Plötsligt är breven ivägskickade och det värsta av allt är att ett av dem är till hennes storasyster före detta pojkvän.

4. Tre saker jag inte vet om dig av Julie Buxbaum

Jessie och hennes pappa har precis flyttat till Los Angeles och hon vantrivs. Hon har inga kompisar, inte ens hennes bonusbrorsa gillar henne. Plötsligt får hon mejl från Någon Ingen som vill hjälpa henne passa in i skolan. Jessie är skeptisk men det tar inte lång tid innan hon fattar tycke för honom.

Den finns även som e-bok.

5. En av oss ljuger av Karen M McManus

Fem elever på Bayview High får kvarsittning, men bara fyra av dem kommer ut levande. Döde Simon drev skolans skvallerblogg och planerade att avslöja hemligheter om sina klasskompisar. Det gör resten av gänget till misstänkta i mordutredningen. Frågan är vem som ljuger och vilka som talar sanning?

Den finns även som e-bok och ljudbok.

6. Brännmärkt av Lizette Edfeldt

Under flera år har världen utsatts för naturkatastrofer och krig. Mänskligheten är otroligt sparsamma med sina resurser för att överleva. I samhället finns en hierarki som kallas Imperiet, där alla rangordnas i zoner och rang. Adeline Theta vägrar acceptera sitt öde och det drar in henne i ett spel som hon inte vet om hon kommer att vinna.

Den finns även som e-bok.

7. Love, Simon av Becky Albertalli

Simon Spier försöker lista ut vem han är, men när fel person får tag i hans mejl till Blue blir allt krångligt. För Simon är det stort att bli kär i Blue… det är sjukt stort.

Boken är på engelska och ska snart bli film.

8. The Perfectionists av Sarah Shepard

Ava, Caitlin, Julie, Mackenzie och Parker tror inte att de har någonting gemensamt, men i själva verket hatar alla samma person, Nolan Hotchkiss. Han har gjort dumma saker mot dem och tjejerna skämtar om att mörda honom. När han dock hittas död blir tjejerna misstänkta för mord. Vem har egentligen mördat Nolan Hotchkiss?

Boken är på engelska och har skrivits av författaren till Pretty Little Liars.

9. After: När vi möttes av Anna Todd

Tessa är en ordentlig tjej med en trogen pojkvän och en överbeskyddande mamma. Plötsligt möter hon Hardin, den snygga britten med massor av tatueringar och piercingar. Helt klart en kille hon inte brukar umgås med.

Boken finns även som e-bok.

10. Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren

Tamar och Clea går i samma klass på teaterprogrammet på Norra Latin. De lever helt olika liv. Tamar har skådespelardrömmar och Clea har gått på teaterföreställningar och filminspelningar i hela sitt liv. Skolbyggnaden har många hemligheter och det är svårt att veta vad som är sanning och vad som är myt.

Boken finns även som ljudbok och e-bok.

11. Azras bok av Moa Eriksson Sandberg

Vännerna Azra, Linn och Nico har alltid hållit ihop och nu är det är bara några månader kvar tills de tar studenten. Linn och Nico har redan bestämt sig för vad de vill göra, men Azra är mest trött på killar som tar plats, tafsar och snackar skit. För att sätta killarna på plats bestämmer sig vännerna för att sätta ihop en show.

Boken finns även som e-bok och snart i ljudbok.

Läs mer!
Cara Delevingne släpper en bok
14 biofilmer att se fram emot 2018
Vårmode 2018: Allt du behöver veta om säsongens största trender

Av: Mina Gilbertsson