Billie Eilish öppnar upp om sin tourettes: “Jag har mina knep”

Billie Eilish öppnar upp om sin tourettes: “Jag har mina knep”

Billie Eilish har blivit en världsstjärna på rekordkort tid. I en ny intervju avslöjar artisten att hon lider av tourettes syndrom.

Hon är tjejen med den coola stilen och det unika soundet. Hennes namn är på allas läppar och hennes talang för musik är imponerande. Billie Eilish är 17 år och är redan en internationell superkändis. Men vad många inte vet är att hon också lider av tourettes syndrom.

– Jag har tidigare valt att inte prata om det eftersom jag inte ville att det skulle definiera mig som person. Jag vill inte vara ”artisten med tourettes”, berättar Billie Eilish i en intervju med Ellen DeGeneres.

Billie Eilish

Vad är tourettes syndrom?

Tourettes syndrom är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som kan framkalla ofrivilliga, plötsliga och återkommande rörelser eller ljud, så kallade tics. Det går att träna på att minska ticsen, och de kan gå över eller försvinna över tid. Det är många som har adhd, tvångssyndrom eller är deprimerade samtidigt som de har tourette. Läs mer om det här.

”En förebild för många”

I en intervju med Ellen DeGeneres öppnar Billie Eilish upp sig om syndromet.

– Det är någonting som jag har levt med i hela mitt liv. Alla i min närhet vet om att jag har det och det är ingenting konstigt med det, säger hon och fortsätter:

– Jag har olika knep som gör att det försvinner. I filmade intervjuer brukar jag få utlopp för ticsen när journalisten ställer frågor eftersom att frågorna ändå brukar klippas bort.

Men under en inspelad intervju så behöll man journalistens frågor – något som Billie inte var medveten om.

– Jag satt och svarade på frågorna som vanligt men så fort de ställde en fråga så fick jag tics.

Billie Eilish

Billie tror att syndromet kan stärka henne och andra som har det.

– Många av mina fans har det, vilket har gjort att jag känner mig mer som hemma och bekväm med att prata om det. Efter att ha gått ut med det fick jag jättemycket respons av andra som har det. Så på så sätt kan jag vara som en förebild för dem.

Läs mer:

Det här visste du inte om Billie Eilish

Billie Eilish om hårda abortlagen: ”Män ska inte ta beslut åt kvinnor”

Efter första aprilskämtet – Justin Bieber ber om ursäkt

Nu avslöjar Zara Larsson hur mycket pengar hon tjänar

Foto: TT