Billie Eilish om abortlagen

Billie Eilish om hårda abortlagen: "Män ska inte ta beslut åt kvinnor"

Alabamas nya förslag på strängare abortlag har väckt starka reaktioner. Den amerikanska artisten, Billie Eilish, riktar hårda ord mot politikerna: "idioter".

Förra veckan röstade den amerikanska delstaten Alabama igenom ett nytt lagförslag som totalförbjuder aborter – som även ska gälla vid våldtäkt och incest! Det kan bli USA:s strängaste abortlag och en läkare riskerar få upp till 99 års fängelse om hen utför en abort. Det enda undantaget som finns är om kvinnans liv är i fara.

”Blir förbannad”

Förslaget på den nya abortlagen har fått många att rasa. Bland annat den 17-åriga artisten Billie Eilish. Under veckans ASCAP Pop Music Awards gav hon de amerikanska politikerna en rejäl känga.

– Jag har ingenting att säga till idioterna i Vita Huset, sa hon till tidningen Variety, och fortsatte:

– Det är helt otroligt. Jag blir så arg att det ryker ur mina öron. Kvinnor ska kunna säga, göra och känna exakt vad de vill. Ingen ska tala om för dem hur de ska leva sina liv. Jag blir så jäkla förbannad när jag pratar om det. Män borde inte få ta beslut åt kvinnor, det är allt jag har att säga.

I Sverige gäller fri abort fram till den 18:e graviditetsveckan. Har det gått mer än 18 veckor måste det finnas särskilda skäl att göra aborten. Ett skäl kan till exempel vara att man är väldigt ung eller att fostret har någon skada eller missbildning.

Kommer till Sverige

I vår och sommar ska Billie Eilish åka turné i USA där hon bland kommer besöka delstater med hårda abortlagar, som Georgia och Missouri. Hon kommer dessutom komma till Sverige den 28 juni då hon ska spela på Lollapalooza-festivalen i Stockholm.

Läs mer:

Allt du vill veta om Billie Eilish

Billie Eilish öppnar upp om sin tourettes: “Jag har mina knep”

Här är sommarens bästa festivaler – som du inte får missa

Foto: TT