bianca ingrosso

Bianca Ingrossos råd till dig som lider av bulimi

Bianca Ingrosso, 26, är öppen med att hon lider av bulimi. Nu ger hon råd till den som också är drabbad på hur sjukdomen kan hanteras.
TV: 5 saker om Bianca Ingrosso som du kanske inte visste
0:57

Efter reklamen: TV: 5 saker om Bianca Ingrosso som du kanske inte visste

(0:57)

Slå på ljud

Bianca Ingrosso har under många år varit öppen med sin kamp mot ätstörningen bulimi. Hon har beskrivit hur hon varvat hetsätning med att kräkas, och vad det gjort med hennes kropp och mentala hälsa.

I en ny video på sin Youtube-kanal ger Bianca nu en lägesbild av hur hon mår med sin ätstörning för tillfället, samt ger konkreta råd till den som själv är drabbad.

Tänk på konsekvenserna i munnen

I videon beskriver Bianca hur ätstörningen för hennes del grundar sig i ett självhat som lett till att hon gör saker som är respektlösa mot henne själv.

– Som till exempel att ställa mig på toan och spy, eller hetsäta, eller trycka ned mig själv, och så vidare. Det blir en ond spiral och då hatar jag mig själv för det, och så går det så här, säger hon och visar med handen en kringla som går runt, runt.

Bianca berättar att hennes tandläkare märkt på tandköttet att hon kräkts mycket.

– Du vill inte hamna där att du är i ung ålder och har tandkött som fräts upp och tänder som bryts ned, som ramlar av och kanske måste bytas ut. Det har hjälpt mig jättemycket att tänka ”vill jag förstöra min emalj, mina tänder och mitt tandkött igen?”. För det kommer bli värre och värre och värre ju mer jag spyr och får upp allt frätande som kommer upp från magen.

Att försöka tänka så, menar hon, är ett råd till den som är drabbad av bulimi.

Sök professionell hjälp

Bianca beskriver sedan hur ätstörningen gör att hon känner sig instängd.

– Senaste dagarna har jag fått så många panikångestattacker att jag inte vet vart jag ska ta vägen, säger hon.

– Jag vill upplysa så många som har bulimi men inte vet vad det faktiskt är. Det här är varför jag tycker att man ska prata med en psykolog, KBT, terapeut, ätstörningsterapeut, vad det än är. För jag visste inte att den här känslan var kopplad till min ätstörning förrän min psykolog fick mig att förstå att instängdhet och tvång är kopplat till det, och vilken frihet du kan känna, och ta hand om dig själv.

Ett annat råd är därför att söka professionell hjälp, menar Bianca. Och också att jobba på relationen du har till dig själv.

– Jobba på din självrespekt, jobba på din självkärlek till dig själv. Så mycket mer kommer komma på köpet när du har ett grundligt och respektfullt tankesätt om vad du förtjänar och vad du är och kärleken till dig själv, säger Bianca Ingrosso.

Hör hela Bianca Ingrossos resonemang i spelaren nedan.

För mer information om ätstörningar och dess symtom, samt hur du som är drabbad kan få hjälp, se Vårdguiden 1177:s samlingssida om ätstörningar.

Foto: Youtube

Relaterade artiklar
Därför gick Bianca Ingrosso tillbaka till Phillipe Cohen igen
Bianca Ingrosso: Därför bor jag inte ihop med Phillipe Cohen