Adrian Maceus i tv-serien Bert

Foto: Ulrika Malm/ C More/@adrianmaceus

Bert-stjärnan Adrian Macéus: ”har varit väldigt utanför”

Skådespelaren, artisten och poddaren Adrian Macéus spelar huvudrollen i nya tv-serien Bert. FRIDA fick en pratstund med multitalangen och vi snackar bland annat skådespeleri och mobbning.

7 kändisar som är röster i tecknade filmer
0:51

Efter reklamen: 7 kändisar som är röster i tecknade filmer

(0:51)

Slå på ljud

Den 1 april släpptes den nya komediserien Bert på C More. Serien, som är gjord i modern tappning, är baserad på Anders Jacobssons och Sören Olssons bokserie där man får följa tjejtjusaren Bert Ljung och hans kärleksliv.

– Jag brukar beskriva honom som en förvirrad tonåring med lite extra allt. I serien får man hänga med honom och hans vänner Lill-Erik, Thora och Åke. De stöttar varandra genom olika tonårsproblem. Han blir väldigt lätt kär i flera tjejer så man får följa flera pinsamma situationer, berättar Adrian Macéus, 15, som spelar Bert.

Bert med vännerna Thora, Lill-Erik och Åke.

Adrian Macéus spelar huvudrollen i serien Bert.

C More

Vilka likheter och skillnader finns det mellan dig och Bert?

– Vi är båda tonåringar och gillar musik. Han spelar bas medan jag sjunger, spelar gitarr, trummor och piano. Men egentligen är vi inte så lika. Han har alltid massa tjejer på g och det problemet har inte riktigt jag, säger han med ett skratt.

Vad har varit den största utmaningen under inspelningen?

– Att hitta tid. Jag var med på varje inspelningsdag och var väldigt lite i skolan den terminen.

Adrian berättar att det krävdes en hel del planering för att hinna med både jobb och skola. Alla kvällar och helger gick åt att plugga så att han inte skulle halka efter i studierna.

Hur hinner du med allting?

– Jag tycker det är väldigt kul och jag ser inte musiken eller skådespeleriet som ett jobb på det sättet.

Utöver Bert medverkar Adrian dessutom i tv-serierna Maria Wern och Udda veckor som har säsongspremiär i april.

Adrian pluggade på kvällar och helger under inspelningen av Bert

© Ulrika Malm

Adrian Macéus vill motverka mobbning

Förutom skolan och skådespeleriet driver Adrian en Youtube-kanal, podden Tonårsliv och jobbar som artist. Dessutom är han ambassadör för organisation Friends. Adrian har själv upplevt utanförskap vilket fick honom att vilja vara med i kampen mot mobbning.

– Jag var väldigt utanför på min förra skola. Jag bytte senare skola vilket blev mycket bättre. Så när jag fick frågan om att bli ambassadör kändes det självklart, säger han och fortsätter:

– Det är en sådan viktig fråga och jag hoppas komma åt de passiva personerna, alltså inte de som mobbar utan de som inte säger någonting och kollar på, då tror jag att man kan skapa skillnad.

Hur hanterade du utanförskapet?

– Jag har alltid haft mina föräldrar att prata med. Sedan gillar jag att skriva musik, det är som terapi. När jag bytte skola skrev jag låten Det blir Bättre för att man ska tro på att det blir bättre och inte ge upp.

Adrian tror att hans intresse för sång och skådespeleri fick honom att sticka ut på ett sätt som klasskompisarna inte gillade.

– Sticker du ut så blir du utstött. Att vinna en fotbollscup tycker folk är coolt, men om jag berättade att jag varit på en filminspelning så uppfattades det som skryt.

Vad är din största dröm?

– Att få åka världen runt och sprida musik och glädje. Jag skulle vilja toppa alla Billboard-listor, filma och göra egna stunts i actionfilmer. Man måste ju få drömma stort.

Relaterade artiklar
Clara Henry och Ulrikke Falch i kaxig serie om sex, dejting och hjärtesorg