margot robbie

Barbie blir film med Margot Robbie och Ryan Gosling – allt vi vet

Margot Robbie spelar huvudrollen i den kommande live action-filmen om Barbie. Enligt uppgifter ska Ryan Gosling vara klar som hennes kärlek Ken.
10 ikoniska bondbrudar – då och nu
1:20

Efter reklamen: 10 ikoniska bondbrudar – då och nu

(1:20)

Slå på ljud

Barbie lanserades som leksak 1959. Inför dockans 60-årsjubileum släpptes nyheten om att hon ska komma till liv i en spelfilm. Det är sedan tidigare känt att filmens medproducent Margot Robbie, 31, ska spela huvudrollen som Barbie. Filmen produceras även av Warner Bros och för regin står Greta Gerwig, känd för sin regi av Lady Bird (2017) och Unga kvinnor (2019).

– Folk som hör om Barbie-filmen tänker nog generellt att ”jag vet hur den där filmen kommer bli”. När de sedan hör att Greta Gerwig ska skriva och regissera den så tänker de nog att ”åh, okej, det kanske jag inte alls vet…”, sa Margot Robbie i en intervju med brittiska Vogue i augusti i år.

– Rollen kommer med mycket bagage!, sa hon också skämtsamt till tidningen. Massvis med nostalgiska kopplingar. Och med det kommer många spännande sätt att angripa rollen på.

Då har filmen om Barbie premiär

Inspelningen av Barbie-filmen är planerad att starta i början på 2002, uppger Vanity Teen. Den ska spelas in på Leavesden Studios i London och ha premiär år 2023. Filmens handling är inte känd ännu. Redan 2019, när projektet presenterades, sa Margot Robbie att hon hoppas kunna inspirera med sin tolkning av dockan.

– Det här är ett utmärkt tillfälle att skicka ut lite positivitet i världen och en chans att vara inspirerande för yngre barn, menade hon.

margot robbie på röda mattan

Margot Robbie är filmens producent och huvudrollsinnehavare.

Margot Robbie har tidigare spelat den excentriske karaktären Harley Quinn i Suicide Squad (2016) och Birds of Prey (2020). Till Hollywood Reporter har hon förklarat om den kommande Barbie-rollen att:

– Vad du än förväntar dig så kommer vi att ge dig någonting totalt annorlunda – någonting du inte ens visste att du ville ha.

Ryan Gosling blir Ken i Barbie-filmen

ryan gosling på röda mattan

Ryan Gosling uppges vara klar för rollen som Ken i filmen om Barbie och hennes vänner.

Fram tills nu har det varit oklart vem som ska spela Barbies kärleksintresse Ken. Nu rapporterar den amerikanska branschtidningen Deadline att det är Ryan Gosling som har fått rollen.

Enligt källor till tidningen tackade Ryan först nej med hänvisning till sitt hektiska schema. Tack vare att produktionen har dragit ut på tiden och att skaparna bakom filmen varit fortsatt aktiva i att försöka övertala Ryan, har han nu fått en lucka som gjort att han kunnat ändra sig.

Om den krtiserade dockan Barbie

barbiedocka

Barbie har varit en favoritleksak i flera generationer, och förändrats genom åren.

Barbie som leksak introducerades 1959. Idag tillverkas den av ett av världens största leksaksföretag Mattel. Till skillnad från sina föregångare på marknaden var Barie när hon kom inte en docka som skulle föreställa en bebis utan en ung kvinna. Barnen som lekte med Barbie skulle heller inte lära sig omvårdnad, utan uppmuntrades att leka med sin dockas stil och skönhet.

Först på senare år har Mattel jobbat på att förknippa sin leksak med könsneutrala och kroppspositiva värden. År 2016 släpptes, efter årtionden av kritik, Barbie i tre nya kroppsmodeller: lång, kurvig och nätt. År 2019 släpptes könsinkluderande dockor, framtagna tillsammans med experter, psykologer, föräldrar och barn. Året därpå släpptes dockor som skulle visa på en större bredd i begreppet skönhet, så som Barbie i rullstol och Barbie med autoimmuna sjukdomen vitiligo.

Källa: Vulture, Vanity Teen, Deadline, Femina, Elle

Foto: TT

Relaterade artiklar
60 frågor alla borde ställa till sin bästa vän
10 gånger Disney hanterat allvarliga ämnen på ett riktigt bra sätt