idol deltagare löN

Avslöjat: Så lite tjänar deltagarna i Idol

Idol är en möjlighet att slå igenom som artist och att bli Sveriges nya stjärna. Men nu avslöjas det att deltagarna tjänar långt under en vanlig medellön under medverkan.

Varje år söker flera tusentals talanger till Idol för att bli Sveriges nya stjärna. Men nu bakom alla coola saker deltagarna får vara med om finns det en baksida. I dag avslöjas det att villkoren bakom talangtävlingen är under all kritik och att Idoldeltagarna tjänar långt under en vanlig medellön.

Idol kritiseras för att ge deltagarna för låg lön.

Idol kritiseras för att ge deltagarna för låg lön.

Enligt Musikerförbundet tjänar deltagarna 875 kronor i veckan vilket är 125 kronor om dagen – eller 5,2 kronor i timmen, eftersom idolerna inte bara jobbar vanliga arbetstider utan dygnet runt.

– Idoldeltagarna förväntas prestera på en mycket hög nivå när de repar in sina nummer, ställer upp på intervjuer och filmning, deltar i sponsorevenemang, bloggar för TV4 och uppträder i själva tävlingen, något som borde återspeglas i ersättningen, säger Musikerförbundets jurist Per Herrey, och menar att lönen är usel.

– Det här är inte acceptabelt! Sådana här slavliknande förhållanden kan vi inte ha i Sverige 2016. Vi tänker ta strid för Idoldeltagarna, säger Musikförbundets ordförande Jan Granvik.

Utöver den låga lönen har vissa deltagare kontrakt som gör att de inte får jobba med annan musik i upp till tio år. Dessutom får deltagarna inte jobba med något annat under tiden de medverkar i Idol. Tv4 och Idol har inte svarat på kritiken.

Läs även:
Vilka Idoldeltagare är singlar? Här är svaret!
OMG! Marcus och Martinus gästar Idol!
Video: Antingen eller med Idoldeltagarna

Se vad alla Idoldeltagarna ska sjunga i fredagsfinalen i bildspelet här nedanför!

[allergallery id=”28560″]

Foto: Tv4