Astrid-S-intervju

Astrid S om att hångla med Herman Tømmeraas: "Jag var väldigt nervös”

Astrid S tar just nu över världen och hennes senaste låt Think Before I Talk toppar listorna. För FRIDA berättar hon om sin nya musik, varför feminism är viktigt och hur det var att hångla med Herman Tømmeraas från Skam.

Det var förra året som norska Astrid S slog igenom med låten Hurt so good. Sedan dess har hon hunnit släppa flera hitsinglar och Ep:n Party’s over. Hon har dessutom samarbetat med Shawn Mendes och Avicii samt varit förband åt Troye Sivan.

Nyligen släppte Astrid låten Think Before I Talk som har blivit en stor succé i Sverige.

– Den handlar om att tänka innan du pratar. När du har en diskussion eller bråkar så kan du, i stundens hetta, säga saker du inte menar och det blir väldigt impulsivt och om du är sårad eller frustrerad så ska du tänka innan du öppnar sin mun, säger Astrid till FRIDA.

Att prata innan du tänker berättar Astrid är något hon själv är duktig på.

– Jag pratar väldigt mycket innan jag tänker. Nästan bara det. Jag måste tänka lite mer före jag pratar. Så den låten passar väldigt bra in på mig.

Med sina låtar vill Astrid sprida viktiga budskap och låten Such a boy handlar om hur killar och tjejer ofta framställs på olika sätt.

– Jag minns när jag var liten och trodde det var bäst att vara tjej eftersom vi var gulliga, hade fina kläder och var bättre på att sjunga och dansa och så. Men ofta fick jag höra att jag inte skulle vara ”such a girl” eller vara ”sådan tjej”, och det var väldigt förvirrande.

Läs mer: Astrid S om hemliga pojkvännen: ”Aldrig varit så romantisk”

När hon blivit äldre har hon förstått att själva uttrycket ”such a girl” ofta ses som något negativt.

– Vi blir ofta porträtterade i sånger och filmer som de som är dramatiska och emotionella och ostabila och då tänkte vi att men killar är ju likadana. Så vi ville bara neutralisera det lite.

På frågan om Astrid är feminist är svaret ett självklart ja. Hon menar att det är viktigt att man som en offentlig person står upp emot orättvisor.

Astrid-S-skam-chris

– Det handlar om att det ska vara lika för båda könen och idag så är det inte samma sak att bli född som tjej som det är att bli född som kille. Därför måste man jobba med det och då är det viktigt att man tar upp det och speciellt när man är i en position där man kan bli hörd.

Även musikvideon till Such a boy har blivit uppmärksammad. I videon så hånglar och myser Astrid med Herman Tømmeraas som är känd som Penetrator-Chris från Skam, något som inte var jättelätt.

– Det var lite obehagligt och jag var väldigt nervös. Jag älskar kramar men när jag ska stryka någon på ryggen eller så, det är väldigt onaturligt för mig. Så man kan nog tänka sig hur det blir när man ska kyssa någon eller spela in så många scener så många gånger, när man ska vara intim.

Räddningen berättar Astrid var att Herman var så lugn och professionell vilket fick det att kännas som ett jobb.

– Men Herman var väldigt professionell och hade många bra tips, och man får bara gå in i en roll och det gick bra till slut. Men det var många tagningar som inte var så jättebra då jag var röd i hela ansiktet.

Läs mer:
Astrid S avslöjar vad hon och Skam-skådisen har för relation
OMG! Skam-Chris och Astrid S spelar mot varandra i ny musikvideo
Heads up challenge med Astrid S

Foto: Universal, IBL