Lova Alvilde Sönnerbo i en lila säng med vit t-shirt

Artisten Lova: "Har världens chans att påverka"

Hennes låtar streamas över hela världen och unga kvinnor inspireras av hennes låttexter. Lova Alvilde Sönnerbo i stor intervju om nya singeln, ångesten och jämställdhet.
ARTISTEN LOVA: ” HAR VÄRLDENS CHANS ATT PÅVERKA”
Slå på ljud

Lovas karriär startade redan 2012 då hon ställde upp i Lilla Melodifestivalen med låten Mitt mod. När vi träffar henne på Pas d´Art i Stockholm skiner hon och utstrålar självförtroende. Men enligt Lova har det faktiskt inte alltid varit så.

– Jag var väldigt blyg och tillbakadragen när jag var liten men har alltid skrivit musik för att bearbeta mina känslor.

Efter Lilla Melodifestivalen tog Lova en lång paus och gick klart skolan. Debutsingeln You Me And The Silence släpptes 2018 och blev den mest spelade svenska låten på P3 det året. Hon hade dock inga förväntningar och var inte riktigt beredd på att låten skulle slå igenom som den gjorde. Och sedan dess har karriären pekat uppåt och låtarna streamas över hela världen.

Redan när Lova släppte första singeln var hela första EP:n färdig. Och när hon släppte första EP:n var andra EP:n redan färdig. Hon var hela tiden ett steg före i musiken.

– Det blev aldrig den här ångesten att man släpper en låt och så går det skitbra, men man vet inte vad man ska göra sen. Det fanns hela tiden en plan och musik som skulle släppas. Det var väldigt härligt.

PERFEKTA FLICKAN

Lovas texter är kända för att beröra och vara en inspiration för unga kvinnor. Att vara den perfekta flickan har följt med henne enda sedan hon var liten. När hon får frågan varför hon alltid velat vara det, berättar hon att det är en mix av många anledningar.

– Jag är storasyster, har alltid varit karriärfokuserad och har vetat vad jag vill göra, har aldrig velat ta hjälp av mina föräldrar eller folk omkring mig. Jag har varit väldigt noga med att jag vill skapa något eget, stå på egna ben, vara självständig och duktig. Det är verkligen något jag fortfarande har i mig.

Idag fightas hon med prestationsångest och kontrollbehov och att hon vill vara alla till lags.

– Jag bokade faktiskt min första psykolog-timme nu nästa vecka. Det är inte så att det sätter stora hinder för mig i min vardag men det är ändå något jag har velat ta tag i.

DO’S AND DONT’S FÖR MÄN

Lovas sensate EP A Gentleman’s Guide berör Me Too-rörelsen och handlar om manligt privilegium, jämställdhet och sexuell objektifiering och hur män bör och inte bör agera. Hon berättar att allt hon tänker, tycker och känner blir låttexter, samtidigt som hon vill att hennes musik ska spegla henne som privatperson.

– Jag ser det också som att jag har fått världens chans nu att få jobba med det jag gör, stå på scen, ha en plattform där man kan påverka människor. Då vill jag verkligen ta det tillfället i akt att ta upp ämnen som jag själv är väldigt passionerad i, sånt som pågår i världen och sånt som speglar samhället just nu.

EP:n beskriver hon som en lista över do’s and dont’s för män. I låttexterna upplever man att det är en tjej som inte tvekar för att sätta ner foten och säga till, men Lova berättar att det är stor skillnad mellan artisten Lova och privata Lova.

– Det är konstigt för som privatperson är jag inte alls så. Jag är ganska tillbakadragen, inte den som höjer rösten eller skriker ifrån. För mig har artisten Lova hjälpt mig lite att komma ut från mitt skal och har tagit mig ut på lite okänd mark, gett mig den där extra pushen.

”HADE JAG VARIT MITT UPPE I DET SÅ KANSKE JAG HADE SUTTIT HÄR OCH GRÅTIT I STÄLLET.”

 Lova Alvilde Sönnerbo speglar sig

Lova Alvilde Sönnerbo vill nå ut till sina fans genom sina texter.

Lovas texter är helt baserade på självupplevda händelser och hennes kommande album utgår från hennes egen dagbok.

– Mycket av det jag skriver är saker som hänt för några år sedan som jag har bearbetat, vilket gör det lättare att vara öppen med det och idag kunna sitta och prata om det för att jag känslomässigt har tagit avstånd från det. Men hade jag varit mitt uppe i det så kanske jag hade suttit här och gråtit i stället.

Tack vare Lovas texter och öppenhet har hon många unga kvinnor som ser upp till henne, både via hennes musik och hennes sociala medier.

– Jag tänker väldigt mycket på när jag var liten när jag skriver. Då var jag mycket ensam och hade svårt att sätta ord på saker, så jag vände mig alltid till musiken. Det var så skönt att höra någon annan sätta ord på vad jag kände och jag kände mig mindre ensam. På samma vis hoppas jag att jag kan hjälpa mina fans.

Lova berättar att även hennes fans hjälper henne att känna sig mindre ensam i vissa sammanhang.

– Den branschen jag är i, den är ofta väldigt ytlig. Det är en bransch där det händer mycket, det är många event och du träffar otroligt mycket folk. Det är lätt att känna alla men ändå inte känna någon. Du träffar många, man följer varandra på Instagram, men det är ingen som vet någonting om mig egentligen.

Hon berättar att hon ofta är självkritisk och övertänker saker men hon rekommenderar samtidigt alla att prata om sina känslor.

– Ta ett bad, ät choklad, alla klyschiga grejer hjälper faktiskt. Ju längre du sopar det under mattan, ju längre kommer det att följa med dig. Det är bättre att bara bearbeta det, prata ut och ta tag i det.

 Lova Alvilde Sönnerbo sitter på en lila säng

Lova Alvilde Sönnerbo släpper snart sitt debutalbum.

INSTAGRAM ÄR INTE VERKLIGHETEN

Att sociala medier påverkar dagens kvinnor och deras psykiska och fysiska hälsa är ingenting som är nytt.

– Jag tycker det är sorgligt att det har blivit så utseendefixerat. Du har bara dig att tänka på, avfölj och få bort all dålig energi. Det är viktigt att påminna sig själv om att det inte är som det ser ut på sociala medier, vi alla går igenom saker och man är verkligen inte ensam.

Det är just den här typen av ämnen Lova vill skriva om. Något som väcker fansens tankar eller att hjälpa de som går runt med lika funderingar – agera som ett bollplank. Lova berättar flera gånger under intervjun att hon vill vara ett stöd för de som har det svårt.

– Man behöver inte gå till en psykolog. Jag tror att man går och bär på alla svar och bara behöver någon, en vän eller familjevän som du känner dig trygg med. Någon som är där och lyssnar, ställer rätt frågor och som får dig att börja tänka och analysera.

Hon fortsätter:

– Många tänker säkert att det ska bli bra direkt. Men det är ju oftast tvärtom, när du börjar grotta in dig så kommer allt som en våg över dig, ett helvete. Men det är ju den vågen du måste ta för att sen komma ut på andra sidan. Prata om det!

Lovas nya singel One day left handlar om att ta livet lite mer med en klackspark och inte tänka för mycket.

– Jag är en person som grubblar väldigt mycket och oroar mig om småsaker och övertänker. Sen började jag tänka, vad spelar det här för roll om ett år, tio år eller tjugo år. Vi vet inte hur lång tid vi har kvar och varför ska vi gå runt och tänka på alla de här sakerna som egentligen inte har någon betydelse.

Hon berättar att hennes största rädsla är att dö med ånger och att hon ska känna att hon inte levt så som hon egentligen hade velat.

– Ta livet lite mer med en klackspark och gå på den där dejten du har velat gå på, men inte har vågat. Sätt dig i obekväma situationer, det är då man växer som person.

FOTO: Universal

Läs mer:

Astrid S: ”Därför är jag feminist”
Jack & Jack om mobbningen: ”Ibland ville vi ge upp”