Artisten Jada om kroppskomplexen: "Jag var besatt av att se ut på rätt sätt"

Artisten Jada om kroppskomplexen: "Jag var besatt av att se ut på rätt sätt"

28-åriga danska artisten Jada har inte bara blivit hyllad för sin musik utan också för att sprida girl power bland unga tjejer. FRIDA fick en pratstund med stjärnan och vi snackar kroppskomplex, ångest och pepp.
Frida träffar Jada
Slå på ljud

Danska pop och RnB-artisten Emilie Molsted Nørgaard, känd som Jada, fick sitt stora genombrott 2018 efter att ha släppt singeln Keep Cool. Året efter vann hon P3 Talent Award på Danmarks P3 Guld, och i höstas skrev hon musikhistoria efter att ha vunnit "P3 Lytterhittet" och huvudpriset "P3 Prisen". Jada är alltså den första i Danmarks historia att kamma hem P3 Gulds alla tre priser.

Trots hennes framgång och hyllade musik har hon haft det kämpigt och tampats med dålig självkänsla, ångest och kroppskomplex.

– Jag tvivlade mycket på mig själv under min uppväxt. Jag var så besatt av att se ut på rätt sätt och ha rätt kropp, berättar Jada till FRIDA.

Tillslut fick hon nog av att ständig må dåligt. De negativa tankarna tog för mycket energi och Jada blev utmattad.

– Jag insåg att antingen kan jag lägga all min tid och energi på att försöka passa in och vara en perfekt version av mig själv – att helt enkelt slösa bort den fantastiska person jag är – eller så kan jag skita i det här, göra min grej och må mycket bättre.

Jada: "Det finns ingen rätt kropp"

Jada har också gått till en terapeut som varit till stor hjälp.

– Nu gillar jag verkligen mig själv för den jag är, med alla mina "flaws".

Vad hade du velat säga till alla som har kroppskomplex?

– Först och främst skulle jag vilja säga: "girl, jag vet hur det känns". Jag tycker inte att du ska skämmas över att du har det för hela skönhetsindustrin är gjord för att du ska känna så, säger hon och fortsätter:

– Det är inget fel på dig över huvud taget. Och f*** dem som får dig att känna så! Samtidigt vill jag inte säga att utseendet inte spelar någon roll. Jag tycker också om att sminka och klä upp mig. Men kom ihåg att det inte finns en rätt kropp eller ett rätt sätt att se ut på. Do you!

Vem är din förebild?

– Jag har så många förebilder. Min mamma är en av dem men jag ser också upp till mina vänner.

Jada berättar att hon också inspireras av folk som gör vad de känner för istället för det som förväntas av dem.

– Det kan vara någon som testar på flera olika utbildningar, hoppar av för att sen göra något annat, eller någon som är superfokuserad och vet precis vart den är på väg. Helt enkelt alla som vågar göra sin grej.

Vad hade du velat säga till ditt 14-åriga jag?

– Jag hade tittat henne rakt i ögonen och sagt: "Du är så grym. Jag är så stolt över dig. Jag vet att det är svårt, men det kommer att bli bättre. Du ÄGER."

Relaterade artiklar
Mer än hälften av alla unga kvinnor trakasseras på nätet
Selena Gomez – det skulle jag vilja säga till mitt yngre jag
Stjärnskottet Svea om att älska sig själv: “Det har varit en lång väg”