Amandla-stenberg-fakta-the-darkest-minds

Amandla Stenberg: "Jag vill hjälpa unga att känna sig mindre ensamma"

Amandla Stenberg har vi tidigare sett i Ingenting och allting samt The Hunger Games. Just nu är hon aktuell i filmen The Darkest Minds och här berättar hon om filmen, sin relation till Harris Dickinson samt om sina mål och drömmar.

Många minns nog Amandla Stenberg från filmen The Hunger Games där hon spelade unga Rue. Idag är Amanda 19 år gammal och var förra året med i filmen Ingenting och allting (Everything Everything) med Nick Robinson. Just nu är hon aktuell i filmen The Darkest Minds.

Vad handlar filmen The Darkest Minds om?

– The Darkest Minds utspelar sig i en värld, inte långt från vår egen, där en mystisk sjukdom har dödat 98 procent av barnen. De som är kvar har utvecklat psykiska förmågor av någon okänd anledning, och eftersom de vuxna är rädda för dem så har de placerat dem i läger. Min karaktär, Ruby, rymmer från det hemska lägret där hon hållits fången, med hjälp av en mystisk kvinna, Cate, som spelas av Mandy Moore. Därefter måste hon hitta sin plats i världen. På vägen skaffar hon många vänner och kommer nära en grupp ungdomar.

I lägren så har barnen tilldelats olika färger, vad representerar dem?

– Barnen har rankats utifrån hur farliga de är i regeringens ögon. Barnen som är ”röda” ses som de mest farliga, Ruby är ”orange”. Vilket är den näst farligaste gruppen.

Amandla-Stenberg-the-darkest-minds

Kan du berätta lite mer om Ruby!

– Ruby har många problem. Hon är osäker, har tvivel och självhat på grund av saker som hänt i hennes förflutna. Hon har förmågor som hon inte förstår – förmågan att manipulera folks minnen, att kunna läsa folks tankar och manipulera deras tankar och känslor. Hon börjar historien med att vara rädd, skrämd och nedbruten, mest för att hon har vuxit upp i en hemsk miljö i lägret. Sen längs vägen på sin resa, tillsammans med sina nya vänner, så börjar hon förstå sina förmågor. I slutet av filmen hanterar hon det bra.

Hur fick du den här rollen?

– Jag fick faktiskt ett erbjudanden om rollen. Jag tror de var intresserad av mig mest för att jag har pratat om problem som kulturell appropriering och Black Lives Matter. Eftersom karaktären är en ledare, eller i alla fall når punkten av att vara en ledare under filmens gång, så tror jag att de kände att jag har några av Rubys kvalitéer. Jag gick också i skolan med Shawn Levy’s (filmens producent) dotter och han visste vad jag kan.

Amandla-Stenberg-intervju

I filmen är det också spännande romantik. Det är bra kemi mellan dig och Harris Dickinson, som spelar Liam.

– Jag älskar Harris så mycket. Han är en fantastisk kille, han är rolig, talangfull och väldigt smart. Vi har exakt samma humor, så vi blev väldigt nära vänner snabbt. Så fort han kom för den första manusläsningen med mig, så visste jag på tre sekunder att han skulle få rollen. Det var fantastiskt att jobba ihop.

Hur var det att spela in med andra unga skådespelare? Umgicks ni efter jobbet?

– Det var en väldigt familje-lik atmosfär. Vi filmade i Atlanta så vi brukade gå till en nöjespark som heter Stone Mountain och åka attraktioner. Vi åt också ofta middag tillsammans. Jag blev väldigt nära Miya Cech, som spelar Zu, och hennes mamma. Jag kände mig väldigt systerlig och beskyddade av henne, eftersom det var hennes första gång på en stor inspelning och jag kommer ihåg hur det var när jag var på inspelningarna av The Hunger Games, och hur mycket det betydde för mig att ha någon som Jennifer Lawrence som såg efter mig och fick mig att känna mig trygg.

Vad har du för råd till unga?

– Lägg ner din telefon ibland och stäng av sociala medier. Krama och pussa dina vänner och din familj. Jag tror det är lätt att lita på sociala medier och se det som någon typ av riktigt liv och det är lätt att värdera förhållanden online lika mycket, om inte mer, än dina riktiga. Det är så viktigt att skaffa äkta vänner.

Vad är dina drömmar och mål?

– Jag kommer alltid förespråka mörkhyade kvinnor – det är något jag alltid kommer att göra. Det är min första prioritet. Vad jag vill prata om varierar beroende på vad som händer i världen. Det mest värdefulla jag kan göra just nu tror jag är att hjälpa till att skapa mer representation i de projekt som jag jobbar med. Jag hoppas på att bli en positiv förebild. Mitt största intresse är att hjälpa unga personer, speciellt unga mörkhyade tjejer, att känna sig mindre ensamma och att känna sig värdefulla. Jag vill jobba med musik, ha kul och hjälpa människor att känna sig sedda och hörda.

The Darkest Minds har biopremiär den 10 augusti.

Läs mer:
Biofilmerna du inte får missa 2018
Test: Hur många av de här kärleksfilmerna har du sett?
10 kyssar vi sett på film – som inte var lika bra i verkligheten

Foto: Twentieth Century Fox