Vad är en E-girl, VSCO-girl och Soft-girl?

Allt du behöver veta om E-girls, VSCO-girls och Soft-girls

Är en E-girl någon som sysslar med e-sport eller som sminkar och klär sig på ett speciellt sätt? FRIDA reder ut orden E-girl, VSCO-girl och Soft-girl.

Begreppet E-girl sprider sig snabbt över Internet och sociala medier. Det är lätt att tro att det handlar om tjejer som är professionella gamers, men nej – genom åren har ordet fått flera olika betydelser. Den enda gemensamma nämnaren är kanske att det handlar om tjejer som syns på Internet.

FRIDA har valt att reda ut ordets mest populära betydelse. Det vill säga vad man numera oftast menar om man kallar någon för en E-girl.

E-girl var tidigare ett förminskande ord

I spelvärlden är det lätt att det uppstår en grabbig och sexistisk jargong. Därför har ordet E-girl tidigare haft en nedlåtande betydelse i gaming-sammanhang. Då användes det för att trycka ner kvinnor som var stora på streaming- eller spelsajter. Ofta genom att påstå att de var populära på grund av hur de såg ut och inte för att de faktiskt var bra på spelen.

Nu har E-girl gått från ett skällsord till något helt annat. Tjejerna har helt enkelt tagit tillbaka det! Med appen TikTok kom den nya vågen E-girls – som genom smink, kläder och accessoarer uttrycker sin unika stil.

Så, vad är egentligen en E-girl?

Youtubern Jenna Marbles beskriver stilen som ”en mix mellan Harajuku-stilen, Emo och Igari-sminkning”. Men… Vad betyder det, tänker du?

Harajuku
En plats i Japan som blivit samlingsplats för ungdomskulturen cosplay, som innebär att man syr sina egna dräkter och klär ut sig. Ofta till karaktärer från anime och tv- och datorspel. Goth-, lolita-, anime- och manga-inspirerade stilar är vanliga.

Emo

En stil som innehåller mycket mörka färger. T-shirts med band-tryck, piercingar och Converse. Men det mest utstickande är nog håret – som både plattas, tuperas och färgas. Och den långa luggen som ofta täcker halva ansiktet. Stilen blev stor under tidiga 00-talet men lever fortfarande kvar i vissa kretsar.

Igari

En japansk sminktrend, även kallad ”hangover-makeup”. Det handlar alltså om att sminka sig så att ansiktet ser pösigt ut. Ofta med hjälp av mörk ögonskugga, rouge under ögonen och utsmetad eyeliner.

De här tre stilarna bildar tillsammans E-girls-stilen. För att göra den ännu mer begriplig har vi delat in den i smink, kläder och hår.

Hur sminkar sig en E-girl?

”Som när du är förkyld, fast på ett snyggt sätt” säger Jenna Marbles. Ännu en gång tar vi hjälp av hennes definition. Hon menar alltså när du är snuvig och inte jättesjuk. Utmärkande för E-girl-sminkningen är eyeliner-vingar, hjärtan under ögonen, låtsasfräknar och en massa rosa. Rougen kan appliceras både under ögonen, runt läpparna och på näsan – vilket bidrar till den förkylda looken. Mycket highlighter, skarpa ögonbryn och lösögonfransar är också vanligt.

Hur klär sig en E-girl?

Det är här Emo-stilen kommer in! Randiga långärmade tröjor med t-shirts ovanpå. Pösiga byxor eller trasiga svarta jeans. Kjolar med nätstrumpbyxor eller knästrumpor. Silverkedjor, platåskor och skotskrutigt. Bara fantasin sätter gräns för alla möjliga klädkombinationer.

Vad är egentligen en e-girl?

Vilken frisyr har en E-girl?

Även när det kommer till håret är alternativen många! Långt hår, kort hår eller rak lugg. Eller inte någon lugg alls, utan håret i två tofsar och två smala slingor som hänger löst längst fram. Lite som att den populära 90-talsfrisyren möter emo-stilen. Utmärkande är också starka färger, svart hår eller flera hårfärger på samma gång. Och glöm inte hårspännena!

VSCO-girl och Soft-girl

Genom TikTok har flera andra subtrender blivit snackisar! Två av dem är VSCO-girl och Soft-girl. Namnet VSCO-girl kommer från den populära bildredigeringsappen, som ofta används för att redigera bilder till Instagram. Stilen bygger på en beach-look, med diskreta sminkningar, oversize-tröjor, scrunchies och Fjällräven-ryggsäckar.

VSCO-girl

Soft-girls är lätta att blanda ihop med E-girls, men skillnaden är att de skippar Emo-stilen. Istället klär de sig i ljusa eller pastellfärgade kläder, söta halsband och mom-jeans. Sminkningen består av mycket highlighter, rouge och läppglans.

Hur ser en Soft-girl ut?

Foto: Youtube / Jenna Marbles, Youtube / Brooklyn and Bailey

Läs mer:

Här svenskarna med flest följare på TikTok

Stilnostalgi: 16 kändislooks från förr vi aldrig kommer glömma

Margaux Dietz varnar för funktionen på Instagram: Skrämmande