9 detaljer från Disneys Frost 2 som du kanske har missat

9 detaljer från Disneys Frost 2 som du kanske har missat

I många Disneyfilmer förekommer blinkningar till andra filmer, karaktärer och personer. Vi har tittat närmare på dessa detaljer i Frost 2 – ögonblick som du kan ha missat.

Vi har sjungit på Let it go sedan 2013 och nu går uppföljaren till Frost – Frost 2 – het på bio sedan i december 2019. Många har redan sett den fina historien om systrarna Elsa och Anna och deras äventyr tillsammans med Kristoffer, hans ren Sven och snögubben Olof.

Men många har nog också missat de små blinkningarna till tidigare Disneyfilmer, nordisk mytologi och en ny dansk författare.

9 detaljer du nog har missat i Frost 2

Anna och Elsa leker med Disneyfigurer

Anna och Elsa leker med sina Disneykolleger i Frost 2.

Baymax och Bolt.

I en tillbakablick till prinsessorna Anna och Elsas barndom får man se hur systrarna leker med små figurer gjorda av is. Och det är inte vilka figurer som helst.

Om du tittar till vänster om Elsas vänsterhand ser du en knubbig figur, och visst är det ingen annan än den älskade Disneyfiguren Baymax från Big Hero 6. Bredvid honom ser du också hunden Bolt från Disneyfilmen med samma namn. Om du tittar noga på filmen hittar du också klassiska figurer som Dumbo och Snövit bland figurerna.

Prins Hans blir sprängd i Big Hero 6

Prins Hans ligger riktigt risigt till.

Och nu när vi ändå är inne på Big Hero 6. I scenen där Baymax testar sina nya vapen och skjuter sönder omgivningen råkar en staty illa ut. Och vem är det den statyn föreställer? Kan du se det? Jo, visst är det prins Hans, skurken från Frost 1. I samma film förekommer också prins Hans på en efterlysningsposter i polishuset, som den skurk han är.

”En ny dansk författare”

Kung Agnarr och hans nya favoritförfattare HC Andersen.

En ung kung Agnarr sitter i en scen i Frost 2 med en bok i handen. Han får frågan vad det är han läser och svarar då att det är någon ny dansk författare. Den som spanar extra noga ser att omslaget på boken är Den lilla sjöjungfrun av Hans Christian Andersen. Här får vi ju också en hint om när filmerna utspelar sig. HC Andersen debuterade 1835 och om han i filmen är en ny författare borde alltså Elsas och Annas pappa ha varit tonåring omkring 1835.

Hans Christian Andersen har en annan tät koppling med Frost eftersom han 1845 skrev Snödrottningen, boken som ligger till grund för historien i Frost 1.

Elsa träffar Näcken

Elsa och Nokk. Eller Näcken?

Ja, typ Näcken i alla fall. Den vackra vattenhästen som Elsa rider på i Frost 2 heter Nokk i filmen. Vattenhästen är ett återkommande väsen i nordisk mytologi men förekommer under olika namn, bland annat Bäckahästen. Bäckahästen sades dra ner barn i vattnet och är Näcken i hästskepnad. I Frost är hästen däremot schysst, om än lite läskig.

Kristoffer sjunger som Queen

Hyllningen…

…och originalet.

I Frost 2 får Kristoffer sitt eget stora sångnummer när han sjunger en smäktande powerballad tillsammans med ett gäng renar. Vid ett tillfälle ställer de upp sig så att Kristoffer är i mitten och renarna runt honom, belysta uppifrån. Kan det vara något annat än en blinkning till den klassiska videon till Queens Bohemian Rhapsody? Nej, vi tror inte det.

Olofs charadfigurer

Olaf sätter verkligen Musse Pigg och Oaken.

Det måste ju kännas hopplöst för resten av karaktärerna att tävla i charader mot en figur som kan möblera om hela kroppen för att likna olika personer eller saker. I en scen i filmen kör snögubben Olof en hel rad härliga charader. Hur många kände du igen?

Musse Pigg var kanske den som var enklast att känna igen. Men han satte också Oaken, ni vet den härliga affärsmannen från Frost 1. Och han nailade verkligen Elsas signaturgång från Let it go.

Den gulliga eldödlan var inte ny

Newt till vänster och den gulliga eldanden till höger.

Ingen som sett Frost 2 har missat den urgulliga eldanden i form av en ödla. Men visste du att den var återanvänd från en inställd Pixarfilm från 2011?

Filmen hette Newt och tyvärr ställdes den in på grund av att en annan film, Rio, hade typ samma handling och hann före. Det sägs att filmmakarna fick använda samma figur och skisser från Newt i Frost 2 istället.

Elsa är less på Let it go

Let it go – inte igen!

Det är nog ganska många föräldrar världen över som har sett och hört Let it go tillräckligt många gånger, kanske till och med en gång för mycket. Elsa håller med.

I Frost 2 ser Elsa tillbaka på ögonblick ur sitt liv och när hon kommer till att hon ser sig själv sjunga Let it go himlar hon med ögonen. Den låten har hon hört nog.

Olof återanvänder filten

Olof har sparat sin picnicfilt.

Anna och Olof myser på en rosarutig picnicfilt i Frost 2. Den filten är inte ny. I Frost 1 ligger Olof på samma filt i en scen när han sjunger Om sommaren.

Foto: Disney

Läs mer: 

Netflix gör nya filmer av Roald Dahls böcker

Vem i Harry Potter är du? Gör vårt quiz och få svaret

21 superkändisar som du glömt var med i Harry Potter