Vänner.

6 saker som hände i Vänner som aldrig hade hänt 2020

Det finns mycket att älska med Vänner ! I dag har tv-serien uppnått kultstatus, men för oss som sett om favoriten flera gånger blir det ibland väldigt tydligt att den har ett par år på nacken. Här är några exempel!
Slå på ljud

24 år har gått sedan Vänner hade premiär och tog sig in i våra hjärtan. Trots att serien är så älskad finns det ändå en del saker som inte har åldrats så bra – sitcomen har bland annat anklagats för att vara sexistisk, transfobisk och för att skamma överviktiga personer. 

Här är sex saker som hände i Vänner som aldrig hade hänt i dag!

Skämten om Monicas vikt

I serien fick vi bland annat se hur Monica såg ut som tonåring, en omtyckt karaktär som kallades Fat Monica. Under seriens gång skämtades det väldigt friskt om hennes vikt – hon dansar bland annat samtidigt som hon har en munk i handen och blir orimligt sur när någon har suttit på hennes Kit Kat. Det gjordes till och med ett helt avsnitt (The One That Could Have Been) om hur Monicas liv hade sett ut om hon aldrig hade gått ner i vikt – bland annat att hon var oskuld längre än de andra i gänget.

Den manliga nannyn

I avsnittet The One With the Male Nanny anställer Rachel och Ross en nanny (spelad av 90-talsskådisen Freddie Prinze Jr.) och det görs en gigantisk sak av att han är en man. Ross blir arg på Rachel för att hon anställer honom och till slut sparkar de honom på grund av att han är för känslig och gråter för mycket. 

De sexistiska skämten

Joeys sexistiska skämt och jargong skulle antagligen inte gå hem lika bra i dag, till exempel det här med att han ofta fantiserar om sina kvinnliga vänner på ett sexuellt sätt eller ständigt försöker få till det med dem.

Transfobin

Chandlers mamma är transperson och i serien refereras det ofta till hennes födelsenamn som är Charles, i stället för sitt nya namnet Helena Handbasket. Det skämtas också mycket om henne och om huruvida hon har en penis eller inte, något som inte skulle accepteras i dag. 

Gayskämten

Genom hela serien hintas det om att Chandler skulle vara gay, och Joey och Ross verkar inte heller kunna kramas utan att säga ”no homo” eller utan att ifrågasätta sin sexualitet. När Chandler kysser en kille görs det även ett stort nummer utav det, likaså när Rachel kysser en tjej. 

Dyra lägenheten

I dag hade det förmodligen setts som alldeles för orealistiskt att gänget i Vänner skulle ha haft råd att bo i en stor lägenhet mitt i New York. Det mest realistiska hade förmodligen varit att gänget bodde hos sina föräldrar istället.