Dotter

TT

5 saker du inte visste om Johanna “Dotter” Jansson i Melodifestivalen 2021

Dotter blev ett med hela svenska folket efter sitt genombrott i Melodifestivalen förra året. I år är hon med igen och FRIDA listar fem saker du inte visste om henne.
Anton Ewald om Mello-låten New religion: ”Handlar om kärlek"
Slå på ljud

Med låten Bulletproof tog Artisten Dotter hela Mello-världen med storm i förra årets tävling. I år ska hon delta igen och denna gång ska hon tävla med bidraget Little Tot. Men vad är Dotters riktiga namn? Och vem är hon ihop med? Här är allt du behöver veta om Mello-stjärnan!

1. Kommer från Värmland

Dotter föddes den 10 juni 1987 i Arvika, Värmland. Hon började tidigt syssla med musik och i skolan skapade hon och kompisarna gruppen Dizzy Woop. I tioårsåldern skrev hon sin första låt Nobody Knows Me.

2. Det här är hennes pojkvän

I dag är Dotter 33 år gammal och hon både bor och jobbar ihop med fästmannen Dino Medanhodzic. De har tillsammans skrivit låten Bullteproof (som tog Dotter till final under förra årets Melodifestival) och Little Tot som hon tävlar med i år.

Dotter kysser pojkvännen Dino Medanhodiz.
TT

3. Har tävlat i Mello två gånger tidigare

Detta blir Dotters tredje gång att medverka i Melodifestivalen. Hon debuterade som artist 2018 med låten Cry. Trots att hon var favorittippad hamnade hon på sjätteplats i tredje deltävlingen. Men det stoppade henne inte. Två år senare var hon tillbaka starkare än någonsin! Låten Bulletproof tog henne till ända fram till andraplatsen.

4. Brinner för miljö- och djurrättsfrågor

Dotter är starkt engagerad i djurrätt och miljöfrågor vilket hennes musik ibland handlar om.

– Min musik handlar mycket om oss människor på jorden och jag ser namnet Dotter som en symbol för "dotter till moder jord". Vi tar mer av jordens resurser än vad den hinner ikapp med. Därför känner jag att det är viktigt att ta upp de här sakerna. Vi måste vakna, har hon sagt i en intervjun med Sveriges Radio.

5. Det här är Dotters riktiga namn

Artistnamnet Dotter är alltså hämtat från hennes brinnande engagemang för vår kära planet. Men vad heter hon egentligen? Jo, svaret är Johanna Maria Jansson!

– Johanna Jansson är lite boring tyckte jag. Jag tyckte Dotter var så fint och jag är ju en dotter. Så det bara klickade helt enkelt, sa hon till Hänt.

Relaterade artiklar
Därför känner du igen Frida Green från Melodifestivalen 2021
Tidslinje: Danny Saucedos resa från Idol till Melodifestivalen