Ragnarok Netflix

5 anledningar att se nya Netflixserien Ragnarök

Tonårsdrama, klimatkrisen och nordisk mytologi. Ragnarök är en ny norsk serie där fantasy möter verklighet. FRIDA listar fem anledningar att se Netflix-succén!

Smältande isar, våldsamma regnoväder och varma vintrar drabbar den norska småstaden Edda. Och ännu märkligare blir det efter att tonårsbröderna Magne och Laurits återvänder till sin hemstad. Ragnarök som har en åldersgräns på 16 år kan beskrivas som dramatisk, spännande och lite otäck. Har du inte hunnit se den? Gör det!

1. SKAM-stjärnorna is back!

Som vi har saknat SKAM-gänget! Och nu är iallafall några av dem tillbaka på vita duken igen. Bland rollerna i Ragnarök hittar vi välbekanta namn som Herman Tømmeraas (Penetrator-Chris), David Stakston (Vildes pojkvän Magnus) och Theresa Frostad Eggesbø (Evens flickvän Sonja). I serien spelar Herman och Theresa skolans rikaste och coolaste syskonpar, Fjor och Saxa Jutul. David har den mest centrala rollen där vi får se honom som Magne. Inför premiären av Ragnarök träffade vi skådisarna. Såhär såg det ut då:

2. Fantastiska skådespelare

Ran och Erik i Ragnarok

Synnøve och Odd-Magnus är grymma skådespelare.

Det är inte bara SKAM-gänget (Herman, David och Theresa) som är grymma skådespelare, utan även resten av casten. Några favoriter är Jonas Strand Gravli (Davids bror Laurits), Synnøve Macody Lund (skolans rektor Ran), Henriette Steenstrup (Davids mamma Turid) och Odd-Magnus Williamson (skolan lärare Erik).

3. Klimatångesten skapar stor igenkänningsfaktor

Magne i Ragnarok

Lider du av klimatångest? I så fall kommer du förmodligen känna igen dig karaktärerna i serien, som oroar sig för stadens föroreningar och märkliga väderfenomen. Stadsborna blir sjuka och dricksvattnen är förgiftat – utan att folk får reda på det. Familjen Jutul som driver Jutul industries, mörkar nämligen alla bevis som tyder på klimatproblemen.

4. Spännande med Nordisk mytologi

Jag trodde inte att jag var ett dugg intresserad av nordisk mytologi. Men efter bara några enstaka avsnitt fastnade jag direkt. Plötsligt sitter jag och Googlar på Tor och Völva. Ett mycket intressant tema som får serien att kännas spännande och unik. Jag skulle beskriva den som en blandning mellan SKAM och Stranger Things.

5. Vi får inte nog av det norska språket

Saxa i Ragnarok

Kan vi vara överens om att norska är ett av de finaste språken som finns? Ända sedan SKAM kom in i bilden har våra vokabulär plötsligt fyllts av ”drittsekk”, ”kosegruppa” och ”russebuss”. I Ragnarök får vi ännu bättre koll på vårt vackra grannlands språk.

Foto: Netflix

Läs mer: 

7 anledningar att se ”Cheer” på Netflix

Netflix i februari 2020: Här är alla nya filmer och serier

HBO i februari 2020 – här är alla nya dokumentärer och serier