Dylan Minette om att spela Clay Davis i 13 reasons why

Dylan Minette om att spela Clay Davis i 13 reasons why

Han har huvudrollen i en av de största tv-serierna just nu. FRIDA träffade Dylan Minette som spelar Clay Jensen i 13 reasons why.

Tv-serien 13 reasons why är den Netflix-serie som det har twittrats mest om under den första veckan som den kunnat streamas. Ett tydligt tecken på att serien påverkar och engagerar publiken. Karaktären Clay Jensen är killen som, när han kommer hem från skolan en dag, har fått en låda med kasettband utanför sin dörr. Banden innehåller inspelningar från Hannah, hans klasskompis och crush som har tagit liv av sig. Under serien får vi följa Clay när han lyssnar på alla 13 band, och själv är en av personerna som banden handlar om.

Vad var det som lockade med den här rollen och berättelsen?

– Det finns väldigt många tv-serier som handlar om tonåringar idag, men inte riktigt någon annan serie som många tunga namn jobbar med. Jag har förstås arbetat med coola människor tidigare, men förhoppningen om relationerna som jag, och vi alla, har utvecklat med varandra och alla begåvade personer som har varit med och gjort serien, var vad som lockade mig till projektet. Jag visste att berättelsen skulle skildras på rätt sätt, till fullo. Det har varit fantastiskt att få vara med om, säger Dylan Minette till FRIDA.

Dylan Minette spelar Clay Jensen i 13 reasons why.

Din karaktärs berättelse i tv-serien hoppar fram och tillbaka rent kronologiskt i tiden. Hur svårt var det att särskilja det?

– Det fanns definitivt stunder då jag kunde känna mig lite förvirrad, då jag var tvungen att dubbelkolla var vi befann oss i tidslinjen, särskilt eftersom vi i snitt spelade in två avsnitt åt gången. Så vi gjorde scener från två avsnitt, från två olika tidslinjer.

Vad är det för skillnad på Clay i scenerna från dåtid respektive nutid?

– I återblickarna i berättelsen går han från att vara en tyst, reserverad, artig kille till att bli en mer öppen idealversion av Clay, tack vare Hannah, för hon plockar ut honom från hans skal. I nutidsspåret, sedan Hannahs död, sätter han upp en vägg mot världen, eftersom han i grund och botten var kär i henne. Men efter att ha lyssnat på inspelningarna så vill han att hon ska få upprättelse. Han blir en hjälte och en röst för henne, och växer så mycket som människa.

Dylan Minette med Selena Gomez (exekutiv producent) och Katherine Langford som spelar Hannah.

Läste du boken innan ni spelade in tv-serien?

– Serien skiljer sig från boken på ett sätt. Boken äger rum under en enda kväll, när Clay lyssnar på alla kassetterna. Men i serien så lyssnar han på dem utdraget över ett antal dagar, vilket till slut nästan blir två veckor, något sådant. Så, jag ville inte bli för förvirrad, och försöka komma ihåg något från boken och sedan känna att det inte funkade i tidslinjen. Den här serien öppnar upp så många nya berättelseark, för att den utspelar sig under en längre period, så att karaktärerna kan växa. Men så fort jag var klar med inspelningen, kastade jag mig över boken och läste den. Och den är fantastisk!

Läs också:
Katherine Langford om att spela Hannah i 13 reasons why
Blir det en andra säsong av 13 reasons why?
12 viktiga budskap i serien 13 reasons why

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Av: Erik Augustin Palm

Foto: IBL