13-reasons-why

12 viktiga budskap i serien 13 reasons why

För två veckor sen släppte Netflix serien 13 reasons why (13 anledningar till varför). Serien har flera viktiga budskap och är något som alla borde se.

I tv-serien 13 reasons why (13 anledningar till varför) får vi följa Clay (Dylan Minnette) som en dag hittar 13 kasettband utanför sin dörr. På banden finns 13 anledningar till varför hans vän Hannah (Katherine Langford) tog sitt liv. Serien har flera viktiga budskap och är därför något som alla bör se. Här är 12 anledningar till att alla borde se serien.

Varning för spoilers!

1. Sanningen kommer alltid fram

Ett av de tydligaste budskapen som kommer fram i serien är att sanningen alltid kommer fram. I varje kassettband berättar Hannah om varför en viss händelse fick henne att ta beslutet att inte leva längre och många av de fallen hade att göra med lögner.

2. Var alltid ärlig

Även om det kan vara jobbigt är det viktigt att vara ärlig. Sheri vill inte berätta att det var hon som hade ner stoppskylten som kan ha varit anledningen till att Jeff dog men om hon hade varit ärlig från början så hade Hannah inte behövt ljuga och känna skuld.

3. Alla kan känna sig ensamma

Något Hannah tar upp flera gånger i serien är att hon känner sig ensam. Även om hon har många människor runtomkring sig så känner hon sig väldigt ensam.

4. Ta aldrig något för givet

Både Alex och Jessica tar Hannahs vänskap för givet och finns inte där för henne när hon verkligen behövde dem.

5. Förstör inte för någon annan bara för att skydda dig själv

Mycket av det som Hannah råkade ut för berodde på att andra försökte skydda sig själva. Bland annat så hänger Courtney ut Hannah bara för att hennes egen hemlighet inte ska komma fram.

6. Tänk till innan du gör saker

Även om något bara kan verka som en kul grej så är det viktigt att tänka till innan. Som i Alex fall där han trodde han gjorde en rolig lista men istället gjorde så att Hannah blev utsatt för sexuella trakasserier. Det är viktigt att tänka över hur saker och ting kan påverka andra innan du gör något.

7. Uppmärksamma andras mående

Zac såg allt som alla hans vänner gjorde mot Hannah. Men han satte sig inte emot sina vänner utan kom till Hanna i smyg. När någon behandlas dåligt är det viktigt att vi står upp för den personen, oavsett om det är ens vänner som beter sig illa.

8. Tjejer måste stå upp för varandra

Något vi ser i den här serien är hur mycket tjejer kan trycka ner andra tjejer. Vi pratar konstant om girl power i sociala medier men hur mycket girl power finns det egentligen på skolor?

9. Vi kan alltid göra mer

Nu gick det så pass långt för Hannah att hon tog sitt liv. Men om vi tittar på alla händelser innan så är det väldigt tydligt att alla inblandade hade kunnat göra mer. Från hennes föräldrar som hade kunnat ge henne mer uppmärksamhet till Clay som hade kunnat visa henne mer kärlek. Det är viktigt att alltid tänka att vi kan göra mer i alla situationer.

10. Rykten är lätta att starta men svåra att få bort

Hannah får ett rykte att vara en slampa i början av skolåret. Ett rykte som följer med henne hela högstadietiden. Allt på grund av att Justin visar en bild för sina kompisar som han tog på henne i smyg och en kompis då sa att Hanna var en slampa. Tänk efter innan du säger någonting, det kan vara början på ett rykte som följer en klasskompis i flera år.

11. Snällhet varar längst

Den person som inte finns med på banden och som inte var en av anledningarna till varför Hanna tog livet av sig är Tony. Han är en genomsnäll person som bryr sig om Clay. Han låter inte Clay lyssna på sitt band själv för han vet att Clay kommer lägga skuld på sig själv. Han gör även allt det här för Hanna. Snällhet varar längst.

12. Skenet bedrar

Utgå aldrig från att du vet hur någon mår för det är lätt att dölja att du mår dåligt genom att le. Hannah berättade inte för någon att hon mådde dåligt utan låtsades att allting var bra.

Om du är orolig för någon i din närhet eller om du själv behöver hjälp kan du vända dig hit:

– Du kan kontakta vårdguiden på nummer 1177. De kan hjälpa dig med vart du ska vända dig.

– Vårdcentralen

– Elevhälsan på din skola (skolsköterska eller skolkurator)

Ungdomsmottagningen

I ett akutläge ska du ringa 112 eller vända dig till närmaste psykiatriska akutmottagning.

Du kan också ringa till:

– Nationella hjälplinjen 0771-22 00 60 (Alla dagar 13 – 22)

– Mind självmordslinjen 90101 och chatt: mind.se/sjalvmordslinjen (Alla dagar dygnet runt)

– BRIS, Barnens telefon 116 111 (Alla dagar 14-21 förutom onsdagar 17-21)

– Jourhavande medmänniska 08-702 16 80 (Alla dagar 21 – 06)

– Jourhavande präst, telefonstöd via 112 (Alla dagar 21 – 06) Chatt: jourhavandeprast (Måndag-torsdag 20 – 24)

– Röda korsets telefonjour, 0771-900800 (Söndag-torsdag 15 – 21)

Jourhavandekompis.se (vardagar 18.-22 och helger 14 – 18)

Umo.se (Ställ frågor om sex, hälsa och relationer.)

Hbtqkojan.se (Chatt för funderingar kring bi- och homosexualitet.)

Läs mer:
Selena Gomez har släppt en ny låt – till serien 13 reasons why
Här är trailern till Selena Gomez tv-serie
Se bilderna från Selena Gomez och The Weeknds kärleksresa

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Av: Sara Zettergren & Sara Jergard

Foto: IBL