Bella Swan, Emma Stone, Mary i Riverdale

11 klassiska filmroller – som egentligen skulle spelats av andra

Gwyneth Paltrow som Rose i Titanic eller John Travolta som Forrest Gump? Så hade två av våra favoritfilmer kunnat se ut – om regissörerna hade fått som de velat från början. Här är exempel på elva klassiska filmroller som egentligen skulle ha spelats av andra.

Sarah Jessica Parker som Carrie i Sex and the city, Al Pacino som Michael Corleone i Gudfadern-filmerna och Kate Winslet som Rose Dewitt Baker i Titanic. Vissa filmroller etsar sig fast i minnet, mycket på grund av skådespelarna som spelat dem.

Men vad hade hänt om rollerna hade gått till andra skådespelare – de som egentligen var påtänkta från början? Här är exempel på elva oförglömliga filmkaraktärer som var nära att norpas av någon annan:

1. Dana Delany – Carrie Bradshaw i Sex and the city

Dana Delany skulle egentligen spelat rollen som Carrie i Sex and the city

Succéseriens skapare Darren Star hade från början tänkt att rollen som Carrie i Sex and the city skulle spelas av Dana Delany, bland annat känd som Katherine Mayfair i Desperate Housewives. Skådespelerskan tackade dock nej till erbjudandet då hon inte ville medverka i en serie som handlade om sex.

Rollen gick senare till Sarah Jessica Parker.

2. Molly Ringwald – Vivian Ward i Pretty Woman

Molly Ringwald som Vivian Ward i Pretty Woman

Molly Ringwald var 1980-talets it-tjej och medverkade i succéfilmer som Pretty in Pink och The Breakfast Club. Hon blev även erbjuden att spela rollen som Vivian Ward i filmen Pretty Woman, men tackade nej då hon inte ville spela en prostituerad kvinna.

Julia Roberts norpade i stället åt sig rollen – som definitivt gjort henne till den världsstjärna hon är i dag.

3. Jack Nicholson – Michael Corleone i The Godfather

Jack Nicholson – Michael Corleone i The Godfather

Rollen som Michael Corleone i de legendariska Gudfadern-filmerna erbjöds först till skådespelare som Jack Nicholson, Robert Redford, Dustin Hoffman och Warren Beatty – men alla tackade nej.

I stället gick rollen som bekant till Al Pacino, som fick en Oscarsnominering för sin prestation.

4. John Travolta – Forrest Gump i Forrest Gump

John Travolta – Forrest Gump i Forrest Gump

Forrest Gump är en av de mest populära filmerna som någonsin gjorts och huvudrollen spelas som bekant av Tom Hanks, som också tilldelats en Oscars för sin insats.

Förstahandsvalet för rollen var dock inte Tom Hanks – utan John Travolta. Han tackade nej till erbjudandet, men har i senare intervjuer sagt att det var ett stort misstag.

5. Lindsay Lohan – Jade i The Hangover

Lindsay Lohan – Jade i The Hangover

The Hangover blev otippat en enorm succé när den släpptes 2009. Rollen som Jade, strippan som gifter sig med rollfiguren Stu, var först påtänkt för Lindsay Lohan. Hon tackade dock nej till erbjudandet då hon tyckte att hon var för ung för att spela den typen av karaktär just då.

Rollen gick senare till Heather Graham.

6. Emily Browning – Bella Swan i Twilight

Emily Browning – Bella Swan i Twilight

Den som först var påtänkt att spela rollen som Bella i de enormt populära Twilight-filmerna var faktiskt den australiensiska skådespelerskan Emily Browning. Men hon ska ha vägrat att ta rollen och sagt att hon inte velat ha någonting med filmerna att göra. Ett beslut hon eventuellt kan ångra i dag.

I stället gick rollen som bekant till Kristen Stewart.

7. Matthew Broderick – Walter White i Breaking Bad

Matthew Broderick – Walter White i Breaking Bad

Breaking Bad är en av de mest populära tv-serierna som någonsin gjorts, och huvudrollen som Walter White porträtteras framgångsrikt av Bryan Cranston.

Något många inte vet är att två andra skådespelare fick frågan om det ville ta sig an rollen innan Walter White. Nämligen Matthew Broderick och John Cusack – men båda tackade nej.

8. Pamela Anderson – Dana Scully i The X-Files

Pamela Anderson – Dana Scully i The X-Files

I kultserien Arkiv X från 1993 spelar Gillian Andersons en av de två huvudrollerna. Hon och skådespelarkollegan David Duchovny spelar nämligen de två FBI-agenterna Dana Scully och Fox Mulder som arbetar på avdelningen för paranormala fenomen.

Att Gillian Anderson spelar den karaktären var dock inte självklart. Enligt uppgifter ska nämligen skaparna bakom serien först ha erbjudit rollen till Pamela Anderson – men som tackade nej.

9. Will Smith – Neo i The Matrix och Django i Django Unchained

Will Smith – Neo i The Matrix och Django i Django Unchained

Rollen som Neo i Matrix gick till Keanu Reeves, men innan dess hade faktiskt Will Smith blivit tillfrågad. Enligt egen utsago ska han ha ångrat beslutet att tacka nej, och sagt att han lärt sig mycket av sitt misstag.

Will Smith ska dock senare ha tackat nej till ytterligare en roll – nämligen som Django i Django Unchained. Anledningen? Han ogillade hämndbudskapet i filmen.

10. Emma Watson – Mia i La la Land

Emma Watson – Mia i La la Land

Skådespelaren Emma Watson erbjöds en av huvudrollerna i Oscars-succén La la Land, men nobbades senare av produktionsbolaget på grund av sina märkliga krav på arbetet. Bland annat ska Emma Watson ha krävt att repetionerna skulle ske i London.

Rollen gick i stället till Emma Stone.

11. Gwyneth Paltrow – Rose i Titanic 

Gwyneth Paltrow – Rose i Titanic 

Skaparen bakom Titanic, James Cameron, ville egentligen se Gwyneth Paltrow i rollen som Rose – men när hon fick erbjudandet valde hon tackade nej.

Rollen gick i stället till Kate Winslet, som ska ha bönat och bett filmens kända regissör om att få spela rollen.

Foto: TT

Läs mer: 

Se de första bilderna från nya serien med Felix Sandman

Zara Larsson är aktuell i julfilmen Klaus på Netflix

Fansen går banans! Skådisen bekräftar att hen är med i The Kissing Booth 2