11 filmer som gör dig taggad på skolstart

Romanser i korridoren, snygga höstoutfits och nya roliga kompisar. Här är 11 filmer som får dig riktigt peppad på att börja skolan igen!
Slå på ljud

Skolstarten är här och kanske känns dina prov, tentor eller långa labblektioner inte som det allra mest lockande just nu. Men det finns faktiskt också mysiga sidor med att komma tillbaka till vardagen i korridorerna. Kanske är det den här terminen du börjar i en ny klass eller kurs, träffar ditt livs kompis eller blir kär. Kanske börjar du plugga ett riktigt roligt ämne eller hittar en ny kaka i kafeterian att köpa precis varje rast.

11 filmer som peppar oss att börja plugget igen

Vill du få lite hjälp på traven att hitta din mysiga och härliga inställning till att skolan är igång? Varsågod, här är 11 filmer som gör oss riktigt sugna på att börja plugget igen!

1. Lady Bird

Saoirse Ronan, eller Lady Bird som hon kallar sig, undrar vad som kommer hända efter examen. Mest av allt vill hon komma in på ett bra college – och pluggar hårt för att klara det. Men när hon och hennes ambitiösa bästis upptäcker att deras klasskompisar, som de bara trodde festade, har lika bra betyg som dem börjar de ta vara på den sista tiden i High School. Nu vill de också gå på fest!

2. Me, Earl and the Dying Girl

I det här indiedramat får vi en ordentlig dos av fin vänskap och sårbarhet. Greg går i High School och försöker leva sitt skolliv så fritt från smärtor som möjligt. Han tar målet till den graden att han vägrar skaffa kompisar. Men när Gregs mamma tvingar honom att umgås med Rachel, en tjej i hans klass som fått en cancerdiagnos, förändras han syn på vänskap.

3. Till alla killar jag gillat

Hur skulle du reagera om alla du någonsin varit lite kär i fick reda på det? Precis det händer för Lara Jean i filmen Till alla killar jag gillat. Av misstag får alla killar hon skrivit om i sin dagbok reda på att hon varit förtjust i dem och nu börjar en både rolig och besvärlig tid då hon inser att fler än en av de faktiskt varit kära i henne också. Här finns allt vi vill ha i en tillbaka-till-plugget-film: kärlek, chica höstoutfits och flera situationer med hög igenkänning från korridorerna.

4. High School Musical

Given på listan! High School Musical får oss alltid på bästa skolhumöret. Här finns pepp, kärlek, bra musik och vänskap.

5. Bring It On

I den här dansklassikern får vi följa ett cheerleading-lag på high school där den tidigare kaptenen snott med sig lagets dansrutiner till sin nya skola. Nu måste gänget komma på helt nya koreografier och hinna träna in dem innan mästerskapet. Självklart finns också både fin vänskap och gullig kärlek i historien!

6. The Perks of Being a Wallflower

I det här mysiga indiedramat får vi följa en förstagångselev som kämpar med sorgen efter sin bästa vän som gått bort. Samtidigt hittar han nya vänner och blir kär. En riktigt bra skådespelarinsats av Emma Stone hittar vi också i den här rullen.

7. Harry Potter och de vises sten

Halsdukar virade upp till hakan och peppen på att sitta i skolraden och lära sig roliga saker. Allt det och mycket mer skolpepp finns i den kanske mest givna filmen på den här listan: Harry Potter!

8. Election

I den här tragikomiska komedin med Reese Witherspoon i huvudrollen får vi följa Tracy som har bestämt sig för att hon vill bli ordförande i studentkåren på skolan. Men när en av de populära killarna på skolan bestämmer sig för att sabotera så mycket han kan för henne går inget riktigt som hon tänk sig.

9. The Breakfast Club

I den här kultfilmen får vi följa ett omaka gäng i high school som fått kvarsittning tillsammans en lördag. Här finns alla stereotyper från skolan: sportaren, den kaxiga, nörden, slackern och den känsliga. När de tvingas lösa en uppgift tillsammans lär de sig mer om varandras världar.

10. The Duff

När Bianca inser att hon kallas ”DUFF” (Designated Ugly Fat Friend) av sina high school-vänner vill hon försöka ändra på hierarkierna. Med hjälp av sin granne, populära Wesley, försöker hon göra om sig själv. Men snart frågar sig Bianca om det här verkligen är vad hon vill.

11. She’s the Man

Viola och hennes tvillingbror Sebastian ska båda börja på Cornvall. När skolans kvinnliga fotbollslag får reda på att laget ska läggas ned, bara två veckor innan skolstart, ber Viola och de andra i laget att få provspela för killaget. När tränaren vägrar får Viola en idé: Sebastian ska åka på turné med sitt band de första veckorna under terminen och utan hans vetskap lånar Viola sin brors identitet – och  går med i killaget. En plan som går toppen till dess att Sebastian kommer hem en dag för tidigt, dagen innan lagets stora match.

Här finns också roliga kärleksinvecklingar och hämndhistorier, precis som vi önskar oss i tillbaka-till-skolan-draman!

Inspiration: Cosmopolitan, Collider 

Foto: TT 

LÄS MER: 

Känns skolstarten jobbig? Så gör du den bättre!

11 enkla knep för att känna pepp inför skolstarten

Storfilmerna som släpps på bio hösten 2020