filmer-baserade-pa-riktiga-handelser

11 filmer som är baserade på verkliga händelser

Du kommer bli förvånad över hur många filmer som är tagna från verkliga händelser. Vi har valt ut 11 stycken, perfekta att kolla på i helgen.
Filmen 127 timmar är baserad på verkliga händelser.


127 timmar (2010)

Under en klättertur fastnar Aron Ralston med armen under en sten. Sedan börjar helvetet. Filmen porträtterar Arons 127 timmars kamp mot att ta sig loss och överleva, helt ensam.

Filmen Slender man är baserad på verkliga händelser.


Slenderman (2018)

Slenderman är en så kallad ”sägnen”. Under 2014 hittades en 12-årig flicka i en skog med 19 stycken knivhugg i kroppen, hon överlevde mirakulöst. 12-åringens två bästa kompisar försökte mörda flickan för att offra henne till Slenderman. Flera liknande historier är bakgrunden till filmen.

Sugen på mer film? Här finns massor av filmtips!

Filmen The Social Network är baserad på verkliga händelser kring hur Facebook skapades.


The Social Network (2010)

Ett gäng studenter vill komma i kontakt med snygga tjejer och kommer på idén att starta upp en slags kontaktbok på internet – Facebook. Filmen är ett drama och inte en dokumentär, men är baserad på många verkliga händelser kring Facebook.

Filmen The Theory of Everything är baserad på Stephen Hawkings liv


The Theory of Everything (2014)

Kanske har du någon gång hört dina föräldrar nämna Stephen Hawking? Den megasmarta fysikern som tyvärr gick bort i mars 2018. Stephen hade nämligen den dödliga sjukdomen ALS och i filmen får vi följa hans liv.

Filmen Annabelle är baserad på verkliga händelser.


Annabelle (2014)

Filmen är bakgrundshistorien till skräckisen The Conjuring där Annabelle är med. I filmen får en gravid kvinna dockan Annabelle av sin make men i verkligheten fick en dotter dockan av sin mamma. Efter att dockan attackerade dottern togs spökjägare in för att hjälpa till. Filmen slutades visa i Frankrike på grund av att den var för otäck.

Filmen Wolf of wallstreet är baserad på verkliga händelser.


The wolf of wall street (2013)

I filmen får vi följa Leonardo Di Caprio som spelar den omtalade aktie-mäklaren Jordan Belfort. En kille som utåt sett hade allt: snuskigt mycket pengar, ett fint hus och sportbilar. I själva verket lurade han alla och blev till slut gripen av polis.

Filmen The Impossible är baserad på verkliga händelser.


The Impossible (2012)

Henry, hans fru Maria och deras tre barn tar det lugnt vid poolen i Thailand. I samma sekund kommer en av vår tids värsta naturkatastrofer förändrar deras liv på ett ögonblick. The Impossible handlar om tsunamikatastrofen 2004 och i filmen skildras en riktig familjs liv.

Filmen The Conjuring är baserad på verkliga händelser.


The Conjuring (2013)

I The Conjuring har spökjägarna Ed och Lorraine Warren samt familjen, vars hus är fullt av onda andar, funnits på riktigt. Ed och Lorraine har hjälpt till att utrota spöken och andar i över 10 000 hus hos olika familjer genom åren. I The Conjuring får vi följa ett av deras värre fall.

Filmen Titanic är baserad på verkliga händelser.


Titanic (1997)

Du kanske har sett eller hört talas om filmen Titanic och trott att det bara var en påhittad och tragisk kärlekshistoria. Men Titanic är en de största katastroferna i vår tid, nämligen ett gigantiskt fartyg som sades vara osänkbart som krockade med ett isberg och sjönk. 1500 personer dog i olyckan.

Filmen Amity ville Horror är baserad på verkliga händelser.


The Amityville horror (1979 och 2005)

23-åriga Ronald DeFeo avrättade sina föräldrar och sina fyra yngre syskon medan de sov. Han sa att han hört inre röster i sitt huvud och enligt präster och spökjägare var huset hemsökt. Mamman i familjen lät en präst välsigna huset innan de flyttade in, och denna präst ringde några dagar innan mordet för att varna familjen. En varning som de dessvärre inte tog på allvar.

Filmen The Bling Ring är baserad på verkliga händelser.


The Bling Ring (2013)

Filmen är baserad på rånarligan Bling Ring som gjorde inbrott i kändisars hem under 2008 och 2009. Tjuvarna var ett gäng på åtta stycken ungdomar och de ska ha stulit kontanter och saker för omkring 30 miljoner kronor.

Läs mer:
11 filmer du måste se om du älskar The Kissing Booth
Filmerna som handlar om sommarkärlek
Test: Hur många av de här kärleksfilmerna har du sett?

Foto: IBL