Glass i Sverige

11 glassbarer i Sverige du måste besöka

Det är inte mycket som slår en svalkande glass när solen steker under sommaren. Därför har vi listat 10 prisade och populära glassbarer som är något alldeles, alldeles extra.
BAAAM dokumentär: Var glassarna större förr?
4:07

Efter reklamen: BAAAM dokumentär: Var glassarna större förr?

(4:07)

Slå på ljud

Passa på att åka inom någon av dessa tio glassbarer nästa gång du är på semester. Eller varför inte i de som finns i din egen stad?

1. Allgotths Glassbar/Rättviksglass

Var: Liljeholmen, Stockholm

Vad: Har du vägarna förbi Liljeholmen i Stockholm är det absolut värt att kika förbi Allgotths Glassbar/Rättviksglass som erbjuder alltifrån klassiska sorbeter till spännande gräddglassmaker som sockervadd, brynt smör och Blå Smurf.

2. Smultronstället

Var: Söderköping.

Vad: En glass-restaurang med en meny full av olika glass-rätter. Ett av Sveriges populäraste glass-ställen vilket innebär omkring en timmes kö för att få plats (värt väntan!). Restaurangen har 150 sittplatser och menyn erbjuder 60 glass-rätter.

3. Glassiären

Var: Karlskrona.
Vad:Här betalar du billigt för enorma glassar. Beställer du en smak, som vanligtvis innebär en kula hos andra glassbarer så får du tre extra kulor på köpet hos Glassiären. Tre smaker innebär alltså nio kulor glass (!!). Det finns en anledning att kön alltid ringlas lång till denna glassbar.

4. Kungsholmens glassfabrik

Var: Stockholm.
Vad: Riktigt god glass som är gjord på fina råvaror. Glassfabrikens specialitet stavas glassbomb! Som en tårta, fast gjord av glass. Perfekt till sommarfesten.

5. Glassmagasinet

Var: Visby.
Vad: Det sägs vara Europas största glassbar. De erbjuder hela 305 glass-smaker! Popcorn, morotskaka och saffrans-glass för att bara nämna några av smakerna.

6. Ben & Jerry’s

Var: Kalmar och Stockholm.
Vad: Meckat för alla Ben & Jerrys-älskare! I Ben & Jerry’stvå glassbarer i Sverige serveras alla BJ-smaker i kulglass. Mums!

7. Köld

Var: Malmö.
Vad: Fin-glass som heter duga! Glassbaren Köld serverar bara ett tiotal smaker åt gången, men de byter dem ofta. Körsbär/kokos/basilika och chevreost/rostade hasselnötter är två exempel på smaker. De har även vegansk glass gjord på cashew eller kokos.

8. Glassbaren i Bräcke

Var: Bräcke, söder om Östersund.
Vad: Vid glass-SM 2017 tog glassbaren hem silver för sin vaniljglass och brons för sin chokladglass. Varje år anordnas även glassätartävling, missa ej!

9. Stikki Nikki

Var: Stockholm.
Vad: Grundaren Nicole Emson, född i Texas, har skapat över 650 olika glassrecept på Stikki Nikki. De serverar olika glass-smaker varje dag och på bara några år har efterfrågan blivit så stor att man har öppnat sex stycken Stikki Nikki-barer i Stockholm.

10. King Scoopa

Var: I Stockholm.
Vad: Två glass-tokiga bröder startade nyligen upp King Scoopa i Stockholm. Rocky road-smaken är en favorit, men det du verkligen inte får missa är glassburgaren: donut, glass och kolasås. Wow!

11. Taverna Brillo

Var: I Stockholm
Vad: En av Stockholms trendigaste restauranger serverar även glass. Glassen känns inte bara lyxig för att den serveras ur en äkta italiensk glass-vagn, den är dessutom riktigt god. Mest kända är Taverna Brillo dock för sin croissant-glass. Istället för den vanliga hårda struten serveras glassen i en croissant.

Läs mer!
Nu kan du göra din egna drömglass i Magnum Pleasure Store
Här är några av världens konstigaste glass-smaker
Test: Ditt val av glass avslöjar var du kommer träffa din nästa crush

Foto: IBL, Instagram

Relaterade artiklar
Test: Ditt val av glass avslöjar var du kommer träffa din nästa crush
Här är några av världens konstigaste glass-smaker