Annons

Annons

Icona Pop till FRIDA: ”Fler kvinnliga artister borde stå på festivalscenen”Idag spelar Icona Pop på Bråvallafestivalen där 83 procent av akterna är mansdominerade. Någonting som Aino Jawo och Caroline Hjelt tycker är helt fel.

Bråvallafestivalen i Norrköping är i full gång och lockar tiotusentals besökare. Den svenska duon Icona Pop, bestående av Aino Jawo och Caroline Hjelt, har blivit internationella superstjärnor med hits som I love it, Emergency och Someone who can dance och idag spelade de på festivalen.

Annons

Innan de klev upp på scenen träffade de FRIDA för att prata jämställdhet och girl power.

– Det är klart att det är jättetråkigt att det inte finns fler kvinnliga artister på festivalscenen och att man inte tar fram dem. Vi har spelat på många EDM-festivaler och då brukar vi vara de enda tjejerna, säger Aino.

Caroline fyller i:

– Det är inte det att det inte finns kvinnor som är grymma producenter, dj:s, artister och ljudtekniker. Det handlar om att de inte fått samma rum som killar har. Det är inte så att vi inte vill att killar inte ska spela, men det ska vara jämställt så klart.

Hur kan man som tjej ta plats i musikbranschen?
Aino: Vi har växt upp väldigt jämställt och hängt med människor som är jämställda men sen har vi träffat på många människor som tänker på ett helt annat sätt.
Carolina: Jag tycker så här – gå ihop! Du har en mission, du känner att du är grym. Hitta några andra grymma tjejer. Prata med andra tjejer om hur de har gjort. Hör av dig till oss och våga fråga. Jag tror det är ett stort problem, att det är fult att be om hjälp. Men hur ska man annars veta? 


Har ni blivit behandlade annorlunda bara för att ni är tjejer?
Aino: Många gånger! På många festivaler så får vi efteråt ofta höra att killarna stod på scenen och kollade och blev imponerade av att vi spelade instrument på riktigt. När vi dj:at försöker de lära oss hur vi trycker ut skivan.
Caroline: Man bara: tack så mycket!
Aino: Vissa tycker att vi varit för långa och inte ska ha högklackat, att det är lite jobbigt för dem. Då kör vi ännu högre skor. Men vi har varandra så det blir så mycket lättare. Det triggar oss, att vi vill bevisa att de har fel.Hur har ni tacklat det? 

Aino: Nu kan vi nästan skratta åt det men förut tappade vi lite självförtroende i början när vi tänkte att alla var så. Men vi har haft lyxen att jobba med människor som peppat oss från början, gillat att vi gjort vår grej och att vi är brudar. Så omringa dig med bra människor – vare sig det är killar eller tjejer. Människor som tror på dig.

Mer girl power-pepp:
Därför är singeltjejer smartare än andra
Molly Sandéns kaxiga musikvideo med Linda Pira
Peg Parnevik om näthatet

Foto: IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar