Underlivsproblemen du kan få under sommaren

Underlivsproblemen du kan få under sommaren

Sommaren är för många den bästa tiden. Men våra snippor får stå ut med mycket under de soliga perioderna. Ta väl hand om ditt underliv för att slippa problem.
5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt dem
1:47

Efter reklamen: 5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt dem

(1:47)

Slå på ljud

1. Mens och bad

Självklart ska du inte hoppa över ett svalkande dopp trots att du har mens. Men om du inte byter tampong innan och efter badet kan du råka ut för både infektioner, bakterier och i värsta fall den allvarliga tampongsjukdomen TSS. Vid mens är du extra mottaglig för infektioner så var noga med tampongbytet.

2. Sex på stranden

Att sexa till det en sen sommarkväll på en öde strand lockar, men tänk på att sandkorn lätt kan ta sig in i snippan via din partners kön eller fingrar. Sluta direkt om du känner att det skaver eller rispar och kissa noga efteråt för att skölja rent.

3. Sex i vatten

Även sex i vatten kan ge snippan problem. Vatten i sig har en tendens att ta död på slidans naturliga sekret som behövs vid penetration. Se därför till att vara rejält upphetsad och ta det försiktigt så att du slipper drabbas av sprickor eller skav.

4. Röda prickar

När byxorna åker av och bikinitrosorna på väljer en del att raka sitt könshår. Märker du att du har röda, svullna prickar som kliar kan det tyda på inflammerade talgkörtlar. Raka alltid medhårs, använd en ph-neutral rakgel och nya rakblad och smörj med barnolja efter rakningen för att lugna huden.

5. Illaluktande flytningar

Har du haft oskyddat sex? Har du illaluktande och gryniga flytningar? Har du ont i nedre delen av magen? Då låter det tyvärr som att du har fått den vanliga könssjukdomen klamydia. Om du inte har haft sex men känner att det stämmer in på dig kan du ha fått en svampinfektion. Du bör kolla av läget med en läkare.

6. Svider när du kissar

Att det svider och bränner när du kissar och ofta behöver gå på toaletten många gånger per dag tyder på en urinvägsinfektion, vilket är en typisk sommarplåga för många som badar. Sveda när du kissar kan även tyda på könssjukdomen klamydia så gå och kolla dig på en ungdomsmottagning för att få svar.

7. Svamp av bad i saltvatten

Bad i salt och bräckt vatten hör sommaren till. Men om du inte byter dina blöta bikinitrosor eller har på sig åtsittande bikinis i material som inte andas under en hel dag finns det risk för svampinfektion. Illaluktande flytningar och kli är typiska symptom som måste behandlas.

Läs också:
Sex på stranden – 9 ovärderliga tips för att lyckas
Så haffar du din crush på sommarjobbet
25 saker att göra med din BFF (för den bästa sommaren någonsin)

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Foto: IBL