Artikeln innehåller reklamlänkar
Snippa

Så tvättar du snippan – på rätt sätt

Hur ofta ska du tvätta snippan och med vad? FRIDA svarar på frågorna om att tvätta sitt underliv.

Det är inte helt lätt att veta hur du ska tvätta snippan. Här kommer svaren på de vanligaste frågorna!

Hur ofta ska jag tvätta snippan?

En gång om dagen är lagom.

Med vad ska jag tvätta snippan?

Använd ljummet vatten och eventuellt en oparfymerad olja eller intimtvål (länk till Apprl). Använd aldrig duschkräm eller tvål som du har till resten av kroppen.

Hur ska jag tvätta snippan?

Tvätta med vatten över hela snippan, det vill säga både i ljumskarna och innanför de yttre- och inre blygdläpparna. Om du använder intimtvål (länk till Apprl) ska du inte använda den innanför de inre blygdläpparna då det området är självrengörande.

Vad händer om jag inte tvättar snippan?

I puberteten börjar snippbärare få flytningar, som håller den ren och ser till att bakterier håller sig borta. Det är alltså ingenting du ska försöka tvätta bort. I snippan mellan de inre och yttre blygdläpparna kan det däremot samlas vit smegma som kan börja lukta om du inte tvättar bort den. Men som sagt – det räcker att göra det en gång om dagen.

Vad händer om jag tvättar den för ofta?

Slemhinnorna kan bli torra om du tvättar dig för ofta eller använder tvål som inte är anpassad efter underlivet. Det kan då bildas små sprickor i slemhinnorna som gör att det svider eller att du får ont. Testa att smörja med kräm som är anpassad för snippan (länk till Apprl) om det skulle uppstå.

Vad ska jag göra om snippan fortfarande luktar illa även om jag tvättar den?

Det är förmodligen flytningarna som luktar illa och det kan bero på flera olika anledningar. Bakteriell vaginos och svamp är två alternativ och det kan vara bra att uppsöka ungdomsmottagningen eller en gynekolog om du tycker att dina flytningar luktar annorlunda mot vad de brukar göra. Då får du tabletter eller kräm som hjälper dig att bli av med det.

Läs mer!
Fem sätt att tillfredsställa dig själv utan att onanera
Nio tecken på att allt inte står rätt till med din snippa (och så löser du det)
Därför kan dina bröst göra ont när du har mens

Källa: UMO

Foto: IBL