mens-myter

Sex myter om mens (som inte stämmer!)

Det finns många olika påståenden när det kommer till mens. Vissa är sanna, medan andra bara är påhitt. Här är sex myter om mens.

1. Du borde få mens i en viss ålder.

Alla får mens i olika åldrar och det finns ingen exakt ålder för när du borde få mens. Vissa får när de är nio år gamla medan andra får den när de är 16 år.

2. Du får inte bada när du har mens.

Det finns en myt om att du inte får bada när du har mens, men det är inte sant! Du kan absolut bada när du har mens. Om du har tampong i när du badar är det viktigt att du byter den direkt efter du badat klart!

3. Du har mens exakt samma dag varje månad.

Sanningen är att alla är olika och på så sätt är allas mens olika. Vissa får alltid mensen på samma dag varje månad, medan det för andra varierar. Du har oftast mens mellan tre och sju dagar, och det är helt normalt att de skiljer sig från månad till månad. Det brukar oftast vara 21-35 dagar mellan dina mensperioder.

4. Du kan inte träna när du har mens.

Även om du kanske känner för att bara ligga på soffan när du har mens, så betyder inte det att du inte kan röra på dig. Att träna kan faktiskt vara riktigt bra när du har mens, de kan nämligen lätta din mensvärk.

5. Det finns inget som heter PMS.

PMS, premenstruellt syndrom, finns och är något som många kan få dagarna innan mens. När du har PMS kan du få humörsvängningar, ömma bröst, ont i huvudet och känna dig allmänt tung i kroppen.

6. Du förlorar flera liter med blod

När du har mens känns det som man förlorar flera liter blod, men det är faktiskt inte sant. När du har mens förlorar du ungefär en deciliter blod, men eftersom blodet blandas ut med slemhinna från livmodern så känns det som man förlorar mycket mer.

Läs mer:
Nio anledningar till att det äger att ha mens samtidigt som sin BFF
6 saker som gör mensen mindre jobbig
Läraren gav killarna ”mensläxa” – anledningen är riktigt fin

Källa: Vårdguiden / UMO
Foto: IBL