Tjej som sover

Så påverkas dina drömmar av TikTok och Instagram

Bara. Surfa. Lite. Till... Trots att du vet att du inte borde. Men visste du att ditt mobilscrollande inte bara försämrar din sömnkvalitet? Det påverkar också dina drömmar.
Kollar du TIKTOK/Instagram innan du ska sova? – Så påverkar det dina drömmar
0:45

Efter reklamen: Kollar du TIKTOK/Instagram innan du ska sova? – Så påverkar det dina drömmar

(0:45)

Slå på ljud

Det är kväll och dags att borsta tänderna, tvätta ansiktet och krypa till sängs. Ska bara scrolla lite först… För trots att vi vet att det blåa ljuset stör vår sömn är det svårt att lägga ifrån sig telefonen.

TikTok, Facebook, Instagram och de andra sociala medierna är designade för att du bara ska vilja ha mer och mer. Vårt belöningssystem triggar oss att bara kolla en liten stund till. Eller liiite till förresten.

Men, om du ändå nödvändigtvis måste surfa finns det sämre och bättre val för vad som ska vara ditt slöscrollande när du ligger mellan lakanen.

Sover du mindre drömmer du mer

Vi vet nämligen också att ju mer tankekraft du ägnar åt något under dina vakna timmar, desto mer plats kommer det att ta i dina drömmar. Under pandemin visade exempelvis forskning att mardrömmarna ökade.

Men forskare har också upptäckt att sover du mindre (typ, på grund av mobilscrollning...) så drömmer du både mer och intensivare.

Filmerna som har allra starkast inverkan på dina drömmar

Framför allt filmer på TikTok och Reels kan, beroende på ditt flöde, vara väldigt känslostarka och de har en extra kraftig förmåga att leta sig in i dina drömmar. Ännu mer målande och träffande kan drömmarna bli om det är något du har personlig koppling till eller som sagt har funderat mycket på för egen del – då kan du med stor sannolikhet förvänta dig att återbesöka din senaste surfsession senare på natten.

Experter brukar rekommendera en timme skärmfritt innan läggdags, både för sömnhormonernas skull och för att du inte ska stressa upp dig över eventuella jobbmejl och annat du kan få syn på i mobilen. Ett bra tips, som gör att din hjärna hinner koppla av från intryck innan du ska sova.

De som läser böcker istället för att surfa tjänar mer pengar

Och du – dessutom finns det också forskning som visar att de som läser böcker innan läggdags inte bara sover bättre, utan även äter mer hälsosamt och tjänar mer pengar. Värt att damma av den där boken på sängbordet, alltså.

Foto: Skärmdump Gossip Girl

Källa: Bustle

Relaterade artiklar
TikTok-trenden som visar hur olika du och dina föräldrar är
Tiktok släpper ny funktion – här är allt vi vet