Så maxar du ditt sportande under mensen

Så maxar du ditt sportande under mensen

Många väljer att hoppa över att idrotta när de har mens och i många skolor och idrottsklubbar pratas det inte ens om det. Nu är det dags att vi bryter menstabut kring sport.

Artikeln är ett samarbete med Libresse

Visste du att nästan hälften av alla tjejer har hoppat över idrotten i skolan när de har mens?* Kanske är du en av dem. Anledningen är oftast att det känns pinsamt att berätta att man har mens eller att man tror att det inte är bra att sporta under de dagarna.

Att ha PMS, mensvärk och vara trött kan göra att du vill ställa in träningen men i själva verket har sportandet många positiva egenskaper. Forskning har visat att mensvärken kan trappas ner och att endorfinerna som frigörs under träning kan råda bot på trött- och nedstämdhet.

Din menscykel är i snitt 28-29 dagar och dag ett är första dagen då du har mens. Under cykeln har du även ägglossning. Var du är i din menscykel kan faktiskt påverka din prestation när det kommer till sport. Vill du maxa ditt idrottande kan den här tabellen hjälpa till.


Dag 1-5: Bleed

Du har mens och en del känner sig trötta under den här perioden men att träna kommer stimulera endorfinerna. Skonsam stretch och coreträning ger dig ny energi.


Dag 6-13: Peak

Nu är du som starkast! Passa på att pusha dig själv lite extra, oavsett vilken sport som är din favorit eller om det är på idrotten i skolan.


Dag 14-22: Burn

Din kroppstemperatur kommer öka så det är möjligt att du känner dig lite varmare än vanligt. Utnyttja det genom att träna utomhus! Det är också extra bra att satsa på konditionsträning nu.


Dag 23-28: Fight

Kroppens hormonnivåer sjunker och måttlig fysisk träning är den som funkar bäst. Det kan också lindra kramper och PMS.

*Undersökning som YouGov utfört bland svenska kvinnor på uppdrag av Libresse.

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.

Läs också:
Därför är mens inte pinsamt
Fotbollslaget vill bryta menstabut i idrottsvärlden
Tio anledningar till att det äger att ha mens samtidigt som sin BFF

Foto: IBL