polisen varnar för tafsardag

Polisen slår larm om ”tafsardag” – challenge sprids på Tiktok

Killar uppmanas att tafsa på tjejer i skolan samtidigt som de filmar. Det är ny en challnge som spids på Tiktok. Polisen varnar för trenden och den så kallade ”tafsardagen” som är kopplad till den.
5 snackisar från veckan som gått
1:11

Efter reklamen: 5 snackisar från veckan som gått

(1:11)

Slå på ljud

I mitten på april infaller den så kallade ”tafsardagen”, ett begrepp som just nu sprids i sociala medier och innebär att killar ska ta på tjejer. En challenge, utmaning, har kopplats till som går ut på att killarna också ska filma sina handlingar och sedan posta videon på Tiktok.

Polisen går nu ut och varnar för trenden.

Polisen varnar på Faceboook

I ett inlägg med rubriken ”Viktigt meddelande angående den så kallade ’tafsardagen’” på Polisens Facebooksida skriver myndigheten:

”Vi ser ständigt nya typer av 'challenges' i sociala medier. Just nu utmanas killar att tafsa på tjejer i skolan och sedan sprida film på övergreppet. Det cirkulerar flera datum då detta ska göras och vanligast är 15 april.”

Polisen fortsätter sitt inlägg med att informera om de brott som är kopplade till utmaningen.

Brotten kopplade till utmaningen

”Att tafsa på någon är sexuellt ofredande.

Att filma när man gör det kan vara kränkande fotografering.

Att sedan sprida filmen är olaga integritetsintrång och/eller barnpornografibrott”, skriver de.

Polisen uppmanar vuxna att hjälpa till att förhindra spridningen av utmaningen genom att prata med de barn man har i sin närhet samt att vara intresserad och uppmärksam på vad som händer i skolan och på nätet.

”Berätta att det här är brottsligt, och hjälp till att polisanmäla om ett barn blir utsatt”, skriver Polisen.

Så kan du ingripa vid brott

Tafsar-utmaningen har lett till att skolor i Sörmland och Östergötland skickat brev till föräldrar med uppmaning om att prata med sina barn, rapporterar P3 Nyheter.

Polisen länkar i Faceook-inlägget till sin sida ”Råd för vuxna” med information om hur en vuxen person kan agera om ett barn utsätts för brott på internet. Där finns tips på frågor att ställa till barn för att öka kunskap och förståelse kring vad som är olagligt, samt att få barn att våga berätta om sådant de utsatts för.

Polisen vill att alla sexualbrott mot barn på nätet ska anmälas och uppmanar vuxna att kontakta Polisen vid misstankar, för att få hjälp att göra en bedömning.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Historiskt beslut: Gratis hpv-vaccin till Stockholms kvinnor
Killar som slår tjejer - expertens råd för dig i en destruktiv relation