Menspodden: Därför kan din första mens vara "fejkmens"

Menspodden: Därför kan din första mens vara "fejkmens"

Experten Helena Kopp Kallner berättar ALLT du behöver veta (och lite till) om mens.

Helena Kopp Kallner är gynekolog vid Danderyds sjukhus och forskare vid Karolinska institutet. Det Helena inte vet om mens, flytningar och snippor är sannolikt inte värt att veta. Och i ett helt avsnitt av Menspodden svarar hon på FRIDA-läsarnas vanligaste frågor om mens.

Frågespecial i menspodden

Hundratals läsare hörde av sig med frågor kring första mensen, funderingar kring mensvärk och undringar om vad som är normal mens. Helena Kopp Kallner och Nathalie Mark försöker reda ut allt, till exempel hur allt hänger ihop med hormoner, första mensen och ägglossning.

Vad händer i kroppen första gången man får mens?

Vi har ju alla lärt oss att ett obefruktat ägg efter en ägglossning slutar som en blödning, alltså mens. Men visste du att de första blödningar som tjejer har inte alltid behöver betyda att ägglossningen är i gång?

– Första blödningen behöver inte var på grund av en ägglossning utan det kan bero på hormoner. Det är hormonet östrogenet som påverkar slemhinnorna, som blir tjocka, och sedan orsakar en blödning, förklarar Helena Kopp Kallner i poddavsnittet.

En slags ”fejkmens” alltså.

Helena förklarar att kroppen är ”nybörjare” på att vara kvinna och förbereder sig för ägglossning och menstruation. Men de allra första blödningarna kan skilja sig, både i mängd och smärta, mot den riktiga mens du får resten av livet. Den här ”fejkmensen” kan också vara längre och mer oregelbunden, säger hon.

Lyssna på Menspoddens Frida-special här!

 

 

Allt om din mens

Nu splainar Baaam och FRIDA mensen! Hälften av jordens befolkning kommer få, har eller har haft det. Mens alltså. Men visste du att många kvinnor blöder för mycket och många av oss har smärta helt i onödan? Dessutom vet både män och kvinnor för lite om mens. Att blöda ska inte vara läskigt, äckligt, förknippat med skam eller onödig smärta. Därför behövs menssplaining!

Allt du vill veta om mens hittar du på menssplaining.se