Mår du dåligt av p-piller? Här är fem andra alternativ

Mår du dåligt av p-piller? Här är fem andra alternativ

Många tjejer tappar sexlust, får humörsvängningar och huvudvärk av p-piller. Men det finns såklart andra sätt att skydda sig på. Här är fem av dem.

För att skydda dig mot att bli gravid när du har sex är preventivmedel ett måste. Idag innehåller de flesta preventivmedel hormoner, vilka kan ge olika biverkningar för olika personer. P-piller passar långt ifrån alla och i dagsläget finns det få preventivmedel helt utan hormoner. Här är några av de om innehåller få eller inga hormoner alls.

Kondom

Kondom är det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar. Kondomen har inga biverkningar (förutom för de som är allergiska mot gummi) och skyddar till hundra procent om du försiktigt trär på den så att den inte går sönder. Tycker du att det känns omständigt och pinsamt att använda kondom? Här och här kan du läsa om hur du trär på en kondom och hur du gör det hela mindre pinsamt.

Femidom

Motsvarigheten till kondom för kvinnor är en femidom. Den ser ungefär ut som en kondom men har en liten plastring i ena änden och en lite större ring i den andra. Femidomen är gjord av tunn plast eller gummi och förs in i slidan innan samlag. Där inne skyddar den både mot graviditet och könssjukdomar. Fördelarna är att du kan sätta in den flera timmar innan samlaget och att den inte blir lika tight som en kondom. Nackdelen är att den kan vara lite svår att sätta in i början.

Minipiller

Minipiller är ungefär som p–piller. De ska tas samma tid varje dag och ser likadana ut. Till skillnad från p-piller så innehåller minipiller bara hormonet gestagen, vilket innebär att du inte får i dig alls lika mycket hormoner som vid vanliga p-piller. Minipiller har biverkningar som mellanblödningar, huvudvärk, finnar, nedstämdhet eller mindre sexlust. Går de inte bort inom tre månader passar inte minipiller dig och din kropp.

Kopparspiral

Kopparspiralen är några centimeter lång och ser ut som ett litet t av plast. Skaftet är lindat med koppartråd. Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen. Kopparspiralen sätts in i livmodern av en barnmorska eller läkare, vilket kan göra ont, men snabbt går över. Spiralen kan sitta i under fem års tid. Kopparspiralen kan öka mensen och ge mer mensvärk, vilket är den största nackdelen.

Preventivmedels-app

Ett ganska nytt preventivmedel som det fortfarande diskuteras mycket kring är Natural Cycles. Genom preventivmedels-appen mäter du din temperatur med en termometer varje morgon och knappar in temperaturen i appen. Appen räknar då ut om du har risk för att bli gravid eller inte. Finns risken bör du använda kondom eller inte ha sex alls. Fördelen är att den är helt hormonfri och nackdelen är att det är viktigt att du mäter varje dag för att få ett säkert skydd, vilket kan kännas jobbigt. Appen har 18-årsgräns.

Läs mer!
Fem saker du inte visste om kondomer
FRIDA reder ut: Vad är egentligen Natural cycles – och hur fungerar det?
Gör det ont när du har sex? Det kan vara vestibulit

Foto: IBL