Fyra tecken på att du bör kolla upp din mensvärk

Får du också ont i magen när du har mens? Det är helt normalt. Men det finns vissa smärtor som du bör kolla upp.

När du har mens är det vanligt att du får ont i magen, men du kan också få ont i ryggen, låren, ljumskarna och huvudet. Mensvärk kommer oftast några dagar innan du får mens eller när mensen kommer. Men varför får du mensvärk? Det är egentligen träningsvärk du får.

Läs mer: Sex saker som gör mensen mindre jobbig

Varje månad blir slemhinnan i livmodern tjockare för att ta emot ett befruktat ägg. Men när ingen befruktning skett så gör sig livmodern av med slemhinnan genom att stöta ut den. Slemhinnan kommer ut tillsammans med blod, alltså din mens. Då livmodern är en muskel så kan du få träningsvärk av att den dragit ihop sig, och det är de som är mensvärk.

Det finns flera saker du kan göra för att bli av med mensvärk, här finns flera tips. Men hur vet du vad som är normal värk och inte? Här är fyra tecken på att du bör kolla upp din mensvärk.

1. Du kan inte göra något.

Om du har så pass ont att du inte kan göra någonting förutom att ligga i sängen så bör du kontakta en läkare. Även om mensvärk gör ont så ska de inte stoppa dig från att kunna gå till skolan eller hitta på saker.

2. Värktabletter hjälper inte.

Om du har riktigt ont så kan du ta värktabletter, men om dessa inte hjälper alls kan det vara bra att besöka vårdcentralen.

3. Din mensvärk håller i sig längre än tre dagar.

Det är normalt att ha mens mellan två till sju dagar men du borde inte ha ihållande mensvärk under hela den perioden. Om du har mensvärk i mer än tre dagar så kan det vara bra att kolla upp det.

4. Du spyr varje gång du har mens.

Det är vanligt att din mage blir orolig och att du får diarré när du har mens. Ibland kan du också få så pass ont av mensvärk att du spyr. Men om du spyr varje gång och hela tiden du har mens så bör du kontakta en läkare.

Om du känner dig orolig över din mensvärk kan du alltid ringa 1177 och rådfråga dem vad du bör göra!

Läs mer:
Så dyr är din mens (och 18 andra saker du måste veta om lingonveckan)
Sex myter om mens (som inte stämmer!)
Nio anledningar till att det äger att ha mens samtidigt som sin BFF

Källa: UMO / gurl.com
Foto: IBL