Fråga FRIDA: vita klumpar i flytningarna

TT

Fråga FRIDA: "Varför är det vita klumpar i mina flytningar?

Varför har vissa flytningar vita klumpar i sig? Och varför luktar det konstigt? Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska på webbplatsen UMO.se, förklarar.
Sexologen svarar: 4 vanliga frågor om sex
Slå på ljud

På FRIDA vill vi gärna besvara era frågor om sex, känslor och relationer så gott vi kan. Därför har vi tagit fram Fråga Frida där ni läsare kan skicka in era tankar och funderingar om allt ifrån kropp till knopp och sedan svarar experter, som sexologer och barnmorskor, på frågorna.

Har du en fråga som du vill ha svar på? Skicka in den här – och glöm inte att märka mejlet med ”Fråga Frida”!

Varför är det vita klumpar i mina flytningar?

Hej!

Jag har en fråga till er på Frida angående ett problem som jag har med min snippa. Jag har som vita små ”klumpar” mellan blygdläpparna. Jag har tänkt att det kanske kan vara från flytningarna eller kanske toalettpapper men jag vet verkligen inte och vill väldigt gärna få bort det för jag känner mig så äcklig.

Jag är snart 16 år, jag har aldrig haft sex ifall det skulle kunna ha något med det att göra. Sen har jag även krämiga ”klumpar” inuti snippan som jag sett när jag tagit ut ett finger eller så, jag tänker att de kanske har något med varandra att göra? Jag vill verkligen få bort de här klumparna då det är en av anledningarna till att jag inte vill ha sex eftersom jag känner att min snippa är äcklig. Den luktar även inte gott, jag känner ”stanken” när jag tar av mig trosorna även om jag inte är så nära.

Tack på förhand!!

Mvh anonym.

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska på UMO.se svarar:

Therese Zetterqvist Eriksson på UMO.se

Therese Zetterqvist Eriksson på UMO.se

Det vita mellan blygdläpparna låter som smegma, ett slags fett som håller slemhinnorna mellan blygdläpparna mjuk och smidig. Detta ska tvättas bort en gång om dagen med ljummet vatten och gärna lite barnolja. Oljan löser upp den feta smegman.

Alla som kommit in i puberteten har flytningar från slidan varje dag. Så länge det inte kliar eller svider är det du beskriver precis som det ska.

Tvättar du snippan och byter trosor varje dag brukar det inte lukta illa. Men alla kön har en doft, det finns inga luktfria kön, även om många tror det. Du har inte haft sex med någon och kan inte ha någon könssjukdom.

Du kan boka tid hos en barnmorska på valfri ungdomsmottagning om du vill göra en undersökning. Sen slipper du oroa dig för att något skulle vara fel.

Här kan du läsa mer om snippan!

Relaterade artiklar
Det är bakteriell vaginos – och så vet du om du har det
Första gången hos gynekologen? Så går en gynundersökning till
Färgen, lukten och mängden – det här betyder dina flytningar