Fråga FRIDA: när räknas det att man är i puberteten?

TT

Fråga FRIDA: ”När räknas det att jag som tjej kommit in i puberteten?”

Många av er läsare har skickat in frågor om puberteten. Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska på webbplatsen UMO.se, förklarar hur kroppen förändras då.
Sexologen svarar: 4 vanliga frågor om sex
2:59

Efter reklamen: Sexologen svarar: 4 vanliga frågor om sex

(2:59)

Slå på ljud

På FRIDA vill vi gärna besvara era frågor om sex, känslor och relationer så gott vi kan. Därför har vi tagit fram Fråga Frida där ni läsare kan skicka in era tankar och funderingar om allt ifrån kropp till knopp och sedan svarar experter, som sexologer och barnmorskor, på frågorna.

Har du en fråga som du vill ha svar på? Skicka in den här – och glöm inte att märka mejlet med ”Fråga Frida”!

”När räknas det att jag som tjej kommit in puberteten?”

Therese Zetterqvist Eriksson på UMO.se

Therese Zetterqvist Eriksson på UMO.se

UMO.se

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska på webbplatsen UMO.se, svarar:

På tjejkroppar är det första tecknet på att du kommit i puberteten att brösten börjar växa. Det kan du känna genom att du får små hårda knölar bakom bröstvårtorna. Det är körteln i brösten som utvecklas. Du som har snippa börjar få flytningar. Det märker du genom att det blir lite gulvitt i trosorna. Flytningarna gör så att slemhinnorna i slidan hålls fuktiga, de håller också slidan ren och skyddar mot infektioner.

I puberteten får du mer hår på kroppen. Könshåret börjar växa, utanpå könet och ut mot ljumskarna. Du får också hår under armarna. Håret blir snabbare fett och även huden kan bli det. Det beror på att talgkörtlar producerar mer fett än tidigare, ibland mer än vad som egentligen behövs. Huden kan bli glansig, särskilt runt näsan och i pannan.

I samband med puberteten börjar också din tillväxtspurt. Det betyder att du kan växa flera centimeter på bara några månader. Kroppen växer inte bara på längden utan ändrar också form. Tjejkroppar brukar få bredare höfter.

Här kan du läsa mer om puberteten.

Relaterade artiklar
Fråga FRIDA: "Varför är det vita klumpar i mina flytningar?
”Mensskydd på offentliga toaletter ska vara en självklarhet – det är en jämställdhetsfråga”
Fråga FRIDA: ”Vad ska man tänka på om man ska ha sex för första gången?”