Fråga FRIDA om mens

TT

Fråga FRIDA: "Hur kan jag förbereda mig inför min första mens?”

Hur kan jag förbereda mig inför min första mens? Och fortsätter brösten växa efter det? Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska på webbplatsen UMO.se, har svaren på era frågor.
Sexologen svarar: 4 vanliga frågor om sex
2:59

Efter reklamen: Sexologen svarar: 4 vanliga frågor om sex

(2:59)

Slå på ljud

På FRIDA vill vi gärna besvara era frågor om sex, känslor och relationer så gott vi kan. Därför har vi tagit fram Fråga Frida där ni läsare kan skicka in era tankar och funderingar om allt ifrån kropp till knopp och sedan svarar experter, som sexologer och barnmorskor, på frågorna.

Har du en fråga som du vill ha svar på? Skicka in den här – och glöm inte att märka mejlet med ”Fråga Frida”!

Hur kan jag förbereda mig inför min första mens? Och fortsätter brösten växa efter det?

Therese Zetterqvist Eriksson på UMO.se

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska på webbplatsen UMO.se

UMO.se

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska på webbplatsen UMO.se, svarar: Ja, brösten fortsätter att utvecklas under hela puberteten. Puberteten brukar pågå i fyra till sex år och under den tiden utvecklas alla i olika takt.

Det brukar inte komma jättemycket blod på en gång. Man brukar hinna fixa mensskydd utan att det blöder igenom kläderna. Men du kan ha en binda i din väska om det känns tryggt, för att vara beredd.

De flesta brukar få mens någon gång i 12-14-årsåldern. Du kan få mens mellan att du är 9 eller 16 år utan att det är något som är fel.

Det går inte att veta exakt när första mensen kommer, men det är vanligt att den kommer ungefär två år efter att brösten har börjat växa.

Innan mensen kommer växer det hår på könet. Det är också vanligt att ha flytningar ett tag innan, kanske under några år.

Läs mer om bröst, mens och puberteten här.

Relaterade artiklar
Fråga FRIDA: ”När räknas det att jag som tjej kommit in i puberteten?”
Menspodden: Därför kan din första mens vara "fejkmens"
Skottland blir först i världen med gratis mensskydd till kvinnor