Gynundersökning

Första gången hos gynekologen? Så går en gynundersökning till

Har du en snippa kommer du göra ett gynbesök någon gång. Så här går det till.

Alla personer med ett kvinnligt underliv behöver någon gång besöka en gynekolog. Vid en gynundersökning gör gynekologen en kontroll av kvinnans könsorgan, både på insidan och utsidan.

Vanligaste orsakerna till ett gynbesök är att du har besvär på något sätt från underlivet, det kan vara en infektion eller att du misstänker att du smittats av en könssjukdom. Du kan också göra ett gynbesök om du misstänker graviditet eller ska ta ett cellprov. Ett cellprov blir du kallad till var tredje år från och med det året du fyllt 23.

Hur förbereder man sig inför ett gynbesök?

Innan du går in i undersökningsrummet är det bra om du har kissat. En fylld urinblåsa gör nämligen att det är svårare att undersöka patienten. Toalett finns alltid i väntrummet. Obs! Se till att du inte ska lämna urinprov vid din undersökning, då är det synd om ditt kiss hamnar i toaletten i stället för ett provrör. Fråga personalen innan så du är säker.

Hur går en gynundersökning till?

Innan läkaren (eller barnmorskan) undersöker dig så har ni ett samtal. Där kan du i lugn och ro berätta om dina problem och anledningen till att du sökt hjälp. När ni pratat klart går du till gynstolen, oftast är den i samma rum men ibland byter ni till ett annat.

Innan du kliver upp i stolen behöver du ta av dig på underkroppen. Det innebär att byxor, kjol, strumpbyxor och trosor tas av. Oftast är det en liten omklädningshytt, ett draperi och en stol där du kan lägga av dig kläderna. Tänk på att strumpor och det du har på överkroppen kan du fortfarande ha kvar. Har du trosskydd eller binda i trosorna så kan du kasta dem i en papperskorg eller låta dem sitta kvar om de är fräscha. Gynekologen har alltid nya fräscha skydd du kan byta till om det behövs och de är väldigt vana att undersöka underliv som mensblöder eller har flytningar.

”Hoppa fram med stjärten”

I stolen får du lägga upp benen på de tillhörande benstöden. Sen får du placera rumpan så nära stolens kant som möjligt så att gynekologen kan se och känna ordentligt. Det är inte enkelt att hamna rätt, så räkna med att höra gynekologen säga något i stil med ”och hoppa fram med stjärten. Lite till. Lite till. Perfekt!” (det är nog den vanligaste meningen om man jobbar som gynekolog).

Så funkar gynstolen

När du är på plats så sätter sig gynekologen eller barnmorskan på en pall mellan gynstolens benstöd. Räkna med att du hissas upp en bit, eftersom stolen är höj- och sänkbar. Gynekologen använder sedan en lampa för att se ditt underliv så bra som möjligt.

Kontroll av underlivets yttre delar

Sedan tittar den som undersöker dig på underlivets yttre delar. Då kontrolleras de inre och yttre blygdläpparna, slidöppningen, klitoris och din mellangård. Det görs för att se om det finns hudförändringar, rodnader,  sår eller andra avvikelser.

… och kontroll av underlivets inre delar

Sen är det dags att undersöka slidan. Då särar gynekologen på dina blygdläppar och för försiktigt in ett instrument som påminner om en sked. Den är antingen i metall eller plast så det kan kännas lite kallt. Sen undersöks livmodertappen för att se om det finns några avvikelser på den. Om det behövs tas ett litet prov med hjälp av en längre tops eller en liten pinne. Det känns i regel väldigt lite.

Beroende på anledningen till ditt besök kan också livmoderhalsen, äggledarna och äggstockarna undersökas.

Då har läkaren en plasthandske på handen och för försiktigt in ett eller två fingrar i slidan. För att det ska kännas så lite som möjligt används glidgel på fingrarna. Den andra handen har hen på din mage, på så vis kan läkaren känna på organen och bedöma storlek, eventuell svullnad och smärta (om det är anledningen till ditt besök).

Om det är svårt att göra en bedömning med händerna kan gynekologen istället använda ultraljud. Då förs istället en stav in i slidan och undersökningen följs via en bildskärm. På så sätt kan man enkelt hitta orsaken till exempelvis oregelbundna blödningar eller smärtor.

Hur avslutas en gynundersökning?

Gynekologen säger till när hen är klar. Då sänks stolen om den varit upphissad och du får klä på dig igen. Det finns alltid papper om du vill torka underlivet och bindor eller trosskydd om du behöver. När du är påklädd avslutar ni besöket genom att prata igenom vad undersökningen visade och vad lösningen på dina eventuella problem kan vara.

Tänk på!

Du har ALLTID rätt att känna dig trygg och säker när du söker vård, särskilt under en gynundersökning. Är du orolig så berätta det innan ditt besök, gynekologer och barnmorskor har valt sitt yrke av en anledning – de finns där för att hjälpa dig.

Men om det är obehagligt eller skulle göra ont så säg till personalen, det är viktig information för dem att få direkt. Och tänk på att du som patient alltid har rätt att avbryta en undersökning.

Var kan jag göra en gynundersökning?

Du kan gå till din ungdomsmottagning fram till du fyllt 25. Det går också bra att kontakta din vårdcentral om du har besvär med underlivet. Är problemet akut så vänd dig till en akutmottagning så kan de slussa dig till en kvinnoklinik. Är ditt ärende kopplat till preventivmedel så vänd dig till barnmorskan på ungdomsmottagningen eller mödravården.

Vid akuta, svåra besvär kan du få hjälp vid akutmottagningar som är kopplade till en kvinnoklinik på ett sjukhus.

Källa: umo.se, 1177 vårdguiden

Läs också:

Gynekologen: Så tvättar du snippan rätt

Tänk på detta när du väljer trosor – för en bättre underlivshälsa

Sju saker som händer med snippan när du blir upphetsad