Fem anledningar till att mens måste få synas

Fem anledningar till att mens måste få synas

Mens är helt naturligt, ändå är det någonting som nästan aldrig syns i media. Det vill Libresse ändra på med #bloodnormal. Varför är det viktigt? Här får du svaren!

1. Blir mindre pinsamt

Att ha mens är någonting som många väljer att hålla för sig själva. Många kan känna sig nervösa över att berätta för sina föräldrar att de fått mens, fråga idrottsläraren om de får gå tidigare efter lektionen eller be en kompis om att få låna en binda. Anledningen? Många tycker att det är någonting som är pinsamt. Det är dags att ta bort den stämpeln!

2. Pratar mer om det

Ju mer mens får synas, desto mer anledningar har vi att prata om det. När vi lyfter ämnet som om det vore mest självklara i världen, vilket det är, så blir det mer normaliserat. Då vågar fler helt enkelt prata om det. Ju fler som vågar prata om det, desto lättare blir det för andra att också göra det. Ingen ska behöva tycka att det jobbigt att säga ordet “mens”. Då har vi lyckats!

3. Inser att alla har det

Ibland kan det kännas som att du är den enda i världen som har mens, och att ingen annan förstår hur det känns och vad du går igenom. Så är det ju inte! Verkligheten ser annorlunda ut, och alla som har snippa har haft, eller kommer få mens. Även om det känns som en jobbig sak, så är det också någonting som skapar gemenskap.

4. Uppmärksammas av alla

Självklart är det inte bara snippbärare som ska ha koll på mensen. Det är lika viktigt även hos de som själva inte har mens att ha veta vad det innebär. Det är därför viktigt att vi alla pratar om mens och att den som inte har det får veta hur det är och hur det påverkar den som har det.

5. Ökad kunskap

Även om du inte har fått din mens än, har snopp eller helt enkelt inte har så bra koll på vad det här med mens faktiskt innebär så är det viktigt att du skaffar dig kunskap. Som att det exempelvis inte är några problem att bada när du har mens. Men kunskap kommer vi långt och lär oss förstå att mens är något av det mest naturliga i världen.

Foto: Libresse