Därför får du finnar på rumpan – och så får du bort dem

Därför får du finnar på rumpan – och så får du bort dem

Plötsligt är de bara där som synnerligen ovälkomna gäster – rumpfinnarna. De orsakas av bland annat tajta kläder och stillasittande jobb och går faktiskt att göra något åt.

Som svampar ur jorden poppar de upp när man minst vill det – finnarna på rumpan. De kan vara oerhört irriterande, missprydande och göra rätt ont när man sitter ner. Och än mer irriterande är att inte inte ens är finnar, så man kan inte skylla på hormonerna. Det som yttrar sig som finnar på rumpan är alltså inte släkt med finnarna du får i ansiktet.

– Det handlar inte om akne, utan snarare en liten inflammation i en hårsäck som blir irriterad, röd och ibland varig som en finne, säger Joshua Zeichner som är dermatolog.

Ok, men vad är det då som orsakar de här små, men dock irriterande, hudproblemen? Oftast är det en kombination av att hårsäckarna har täppts till och av bakterier. Det finns fyra huvudorsaker till att det blir så här:

1. Du har svettiga kläder på dig efter träningen

Svetten i kläderna kan torka och täppa till porerna och då lämna små bulor efter sig. Om du har möjlighet, duscha och byt kläder direkt efter träningen.

2. Du sitter mycket

Ja, de negativa konsekvenserna av stillasittande blir bara fler och fler. Nu verkar det som att det orsakar rumpfinnar också! Men huden mår helt enkelt bättre om du står upp och får lufta.

3. Har trosor på dig för länge

Ok, nu är vi inte din mamma men vi säger det ändå – byt dina trosor varje dag och efter varje träning. Finnframkallande smuts, svett och fett ska inte vara i närheten av huden på dina skinkor.

4. Du har tajta kläder på dig

Japp, de kläder du väljer att sätta på dig kan faktiskt påverka din rumpfinne-status. Tajta kläder gör att svett och fett som hamnar på kläderna hela tiden är i kontakt med din hud, vilket kan leda till hårsäcksinflammationer.

Hur ska man då undvika att utveckla finnarna och vad gör man åt de som redan har kommit?

  1. Duscha direkt efter träningen och använd en mild tvål som tar bort svett, men utan att irritera det yttre hudlagret.
  2. Har du redan fått rumpfinnar, tvätta din bakdel med en aknetvätt med bensynolperoxid som är effektivt mot både riktig akne och dina rumpfinnar eftersom den är antibakteriell.
  3. Skrubba rumpan med en hudskrubb som tar bort döda hudceller och kan hjälpa till att få bort det som täpper till porer och hårsäckar.
  4. Smörj in! En uppmjukande hudkräm kommer inte att täppa till porerna utan motverkar faktiskt just det. Det får gärna vara en hudkräm med mjölksyra i som hjälper till att exfoliera huden lite och inte täpper till porerna.

 

Läs mer:

Guide: Så behandlar du olika typer av finnar