Att göra abort – mycket mer än bara ett ”dagen efter piller”

Att göra abort – mycket mer än bara ett ”dagen efter piller”

Att använda kondom kanske i stunden känns obetydligt. Men att bli gravid och behöva göra abort är inte enkelt. Det gör ont både fysiskt och psykiskt. FRIDA förklarar hur det går till.

Kändes det pinsamt den där gången du hade sex och inte vågade fråga om en kondom? Att ha oskyddat sex innebär inte bara att du kan få olika könssjukdomar, du kan också bli gravid. Men det är väl ”bara att göra abort” tänker du? Nja, riktigt så enkelt är det inte. Vi lät sjuksköterskan Jennifer Eriksson förklara hur en abort går till. Och det är kanske inte riktigt som du hade tänkt dig.

Visste du att…

… det tar flera dagar att göra en abort?

– Det finns medicinsk och kirurgisk abort. Det vanligaste är medicinsk abort. Du kommer till en abortmottagning och sväljer en tablett som avslutar graviditeten och påbörjar aborten, sedan får du komma tillbaka till sjukhuset efter två dagar och får då tabletter som gör att livmodern börjar dra ihop sig. Dessa tabletter får du antingen svälja eller föra upp i slidan och i samband med det får du även tabletter som är smärtlindrande. Den här delen av aborten kan du välja att göra hemma. Då får du med dig tabletter hem och måste då ha en vuxen hemma. Det kan ta några timmar för tabletterna att börja verka.

… du blöder mycket?

– När tabletterna verkar känns det som mensvärk. Du kommer även att börja blöda. Blödningen är normalt lite större än vid en mensblödning. När du börjat blöda kan du känna att det kommer ut små klumpar, och graviditeten stöts då ut. Ibland görs istället en kirurgisk abort, vilket utförs på operation. Innan ingreppet blir du sövd och läkaren för sedan in ett instrument i livmodern som suger ut fostret.

…att du måste ”föda” ut fostret?

– De flesta tycker att det är bäst att sätta sig på toaletten när blödningen kommer igång, för att slippa byta binda och att få blod i sängen, samt att fostret då stöts ut i toaletten. Blödningen brukar vara lite mer riklig än vid mens och det kommer även klumpar. Men när allting har kommit ut och livmodern är tom brukar både blödningarna och smärtan minska.

…att det gör ont att göra en abort?

– De flesta tycker att en abort gör mer eller mindre ont. Tabletterna får livmodern att dra ihop sig, precis lika som vid mens, vilket brukar kännas som mensvärk.

…du blöder även veckorna efter en abort?

– Veckorna efter en abort är det vanligt att fortsätta blöda ungefär lika mycket som under en menstruation. Efter en abort kan det vara bra att vara hemma och vila någon dag, men sedan kan du leva som vanligt igen.

… du inte bör använda tampong efteråt?

– Det finns en ökad risk för infektion de första veckorna efter aborten, medan du fortfarande blöder, så använd inte tampong, men binda går bra. Bada inte badkar, men duscha går bra och ha inte vaginalt samlag. Efter några veckor får du antingen komma tillbaka till sjukhuset för att göra graviditetstest där ,för att säkert veta att aborten lyckades eller göra ett graviditetstest hemma.

… du inte behöver berätta för dina föräldrar om aborten?

– Du behöver inte berätta för någon att du vill göra en abort. Sjukvårdspersonalen har tystnadsplikt, vilket innebär att de inte heller får informera dina föräldrar om du vill göra abort. Det kan däremot vara bra om du har någon vuxen i din närhet som du kan berätta för.

… även om du inte vill behålla barnet kan en abort göra dig väldigt ledsen?

– Även om det känns som ett lätt beslut att göra abort kan det kännas jobbigt både före, under och efter aborten. Du kanske känner dig ledsen, nedstämd, rädd eller förvirrad. I samband med aborten ska du alltid erbjudas samtalsstöd med till exempel en kurator.

… du inte får göra abort efter 22 veckors graviditet?

– Fram till graviditetsvecka 18 har du rätt att göra abort utan att berätta för någon varför du vill göra det. Efter vecka 18 måste du ansöka till Socialstyrelsen för att få deras godkännande innan du kan göra abort. Graviditetsvecka 22 är den sista veckan man får göra abort, efter det är det inte tillåtet eftersom kan fostret då kan överleva utanför kvinnans kropp.

Läs mer!
Test: Är du redo för sex?
Nio saker du borde veta om kondomer
Så sätter du på en kondom

Foto: IBL

Följ FRIDA på Facebook, Youtube, Twitter, Instagram och Snapchat för att inte missa något.