Menscykel

Allt du behöver veta om din menscykel – så funkar det

Som snippbärare kommer du ha mens, men hur mycket vet du om det egentligen? Här är nio frågor och svar om menscykeln!

Vad är menscykeln?

Menscykeln är perioden från mensens första dag till första dagen i nästa mens. I genomsnitt varar menscykeln i 28 dagar, men det är olika från person till person. En menscykel börjar med att man får mens och blödningarna brukar pågå i tre till sex dagar. 95 procent av alla kvinnor har en menscykel som ligger mellan 15 och 45 dagar. Hur menscykeln ser ut är alltså extremt personlig.

Hur fungerar menscykeln?

När mensen är över har ett ägg börjat mogna i äggstockarna samtidigt som slemhinnan i livmodern byggs upp för att ta emot ett befruktat ägg. Ungefär två veckor före nästa mens sker ägglossningen. Det mogna ägget lossnar från äggstocken och glider ner i äggledaren där det kan bli befruktat av spermier. Om ägget inte blir befruktat kommer slemhinnan ut i form av en mensblödning ungefär två veckor efter ägglossningen och så börjar menscykeln om.

Kan man påverka menscykeln?

Det finns läkemedel som kan stimulera ägglossningen. Vilket kan göra det lättare för dig om du vill bli gravid. Förutom detta kan man även påverka menscykelns längd och ägglossningen med mediciner. Men det går dock inte att öka antalet ägg med hjälp av medicin. Ägganlag finns med från födseln och är alltså inget som bildas under livets gång.

Vad är PMS?

PMS är förkortning på premenstruellt syndrom. PMS innebär att du kan få humörförändringar och anda besvär dagarna före din mens. Att känna av PMS är vanligt och besvären varierar från person till person. Hur du upplever PMS kan skifta från månad till månad. Besvären kan vara extremt jobbiga men kräver oftast inte någon läkemedelsbehandling. Ett tips är dock att varva ner, dricka något varmt och lägga en värmekudde på det känsliga partiet.

Vad är PMDS?

Vissa kan ha svår PMS. Detta kallas då för PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom. Symtomen vid PMDS är oftast psykiska och kan ibland vara så svåra att de liknar depression eller ångest. Besvären vid PMDS försvinner dock nästan genast när mensen sätter igång. Ungefär tre till fem procent av alla som har mens har PMDS. Har du PMDS kan du få medicinsk behandling. Kontakta en vårdcentral eller gynekolog om du upplever att din PMS eller PMDS har stor negativ inverkan på din vardag.

Varför får man PMS eller PMDS?

Det är fortfarande inte helt känt varför man får PMS eller PMDS. Men en sak som forskarna tror kan påverka är de ämnen som bildas när hormonet progesteron bryt ner. När du har haft ägglossning ökar nivån av progesteron i kroppen. Hormonet minskar igen efter ungefär två veckor, förutsatt att du inte blir gravid. Att du får PMS eller PMDS kan betyda att du är känslig för de ämnen som bildas när progesteronet bryts ner.

Vad är ägglossning?

Ägglossning innebär att en äggcell frigörs från äggstocken. Ägglossningen sker i genomsnitt 14 dygn före mensens första dag, ungefär i mitten av din menscykeln. Då lossnar en äggcell som har vuxit till en viss storlek och transporteras längs äggledaren till livmodern. En äggcell frigörs turvis från den vänstra och den högra äggstocken.

När kan man bli gravid?

Vid ägglossning släpper äggstocken iväg det mogna ägget som sedan fångas upp av äggledaren och vandrar ner. Det är i äggledaren som ägget kan befruktas av spermier. Men resan från äggledaren och neråt är snabb. Det tar ungefär 1-2 dygn och det är under den tiden du kan bli gravid. Men det kan finnas ytterligare en chans att få ägget befruktat. Spermierna kan nämligen överleva upp till fem dagar inne i dig. Så har du haft sex några dagar innan ägglossning kan du också bli gravid.

Vad är sekret?

Något som konstant finns med under hela menscykeln är sekret. Sekret, eller flytningar som det också kallas, är en vätska som kommer från underlivet. Sekret är en slemmig, vitaktig eller genomskinlig vätska som kommer från slidan. Sekretet förändras vid kontakt med luften och får då en ljusgul till brunaktig färg. Oftast brukar sekretet lukta lite syrligt, något i stil med filmjölk. Sekret är naturligt och kommer också med många fördelar. Dels så håller det slemhinnorna i slidan fuktiga samt håller rent och skyddar mot infektioner. När man blir kåt får man oftast mer sekret. Detta är till för att skapa lubrikation. Sekret är alltså kroppens eget glidmedel. Något som kan vara bra att veta är att sekret ibland ändrar utseende. Oftast beror detta på vilken dag du är i din menscykel. Det kan också förändras för att du använder preventivmedel som innehåller hormoner eller för att du är gravid.

Källa: Vårdguiden

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.