p-piller

7 vanliga biverkningar av p-piller

Ömma bröst och minskad sexlust – det är bara två av biverkningarna många kvinnor upplever av sina p-piller och minipiller.

Alla p-piller ger förstås inte biverkningar. Men om du idag äter ett p-piller som gör att du får biverkningar ska du kontakta en gynekolog och be om att få byta.

Om du precis har börjat äta p-piller kan du avvakta lite och se om biverkningarna lägger sig när kroppen har vant sig, oftast efter tre månader. Däremot ska du aldrig gå länge med jobbiga biverkningar, många upplever nämligen att de inte försvinner. Det finns alternativa preventivmedel att ta till, du ska inte gå och må dåligt.

Man ska inte heller glömma att många kvinnor tvärtom mår bättre av att äta p-piller, till exempel eftersom du ofta blöder mindre när du har mens och mensvärken kan lindras. Dessutom minskar risken för till exempel cancer i livmodern.

Men vad är det då för biverkningar man kan drabbas av om man äter p-piller? Ja, det är faktiskt en hel del. Vi listar här några av de vanligaste.

1. Ömma och svullna bröst

P-pillrens östrogen och progesteron kan göra att brösten svullnar upp och blir ömma, precis som de kan bli innan du ska ha mens.

2. Minskad sexlust

P-piller är ju tänkta att förhindra graviditet, men inte på det här sättet! Hormonerna i p-pillren kan göra att tillfredsställelse och upphetsning minskar. Och då säger det sig själv att sexlusten i stort avtar.

3. Depression

En stor dansk studie visar att det är betydligt vanligare att kvinnor som använder hormonella preventivmedel oftare får antidepressiva mediciner utskrivna än kvinnor som till exempel inte äter p-piller. En svensk studie säger däremot att p-piller inte ökar risken för depression, men att de orsakar försämrad livskvalitet. Man kan ju bli deppig för mindre.

4. Svampinfektioner

Svamp i underlivet kan svida och klia så att man tror att man ska bli galen. P-piller kan öka risken för att svampinfektioner blir återkommande. Det här kan skapa en ond cirkel där svampinfektionerna ger torra och sköra slemhinnor som i sin tur ökar risken för svampinfektioner. Har du återkommande svampinfektioner, självmedicinera inte bara med receptfria läkemedel utan gå till din gynekolog för att få rätt hjälp.

5. PMS

För vissa förbättras PMS-symptom, som irritation, nedstämdhet och minskad energi, när de börjar äta p-piller. För andra blir det helt tvärtom och får värre PMS än tidigare på grund av att man tillför hormoner.

6. Akne

När man börjar äta preventivmedel med hormon kan kroppen svara med att ge oss finnar. Eller så försvinner finnarna man hade sedan innan. Framför allt är det minipiller som kan utlösa akne, medan kombinationspiller med två hormoner ofta dämpar akne. Du kan också drabbas av akne när du slutar använda p-piller, så om du byter preventivmedel och plötsligt får finnar behöver det inte betyda att det för att du började ta det nya, utan för att du slutade ta det gamla.

7. Oregelbundna blödningar

Det är ju inte så kul om man plötsligt får blödningar utan att vara beredd. Om du äter minipiller eller kombinationspiller är det tyvärr ganska vanligt med oregelbundna blödningar, men glädjande nog försvinner problemet oftast efter att du har tagit läkemedlet under några månader.

Foto: TT

Källa: Läkemedelsvärlden, 1177, Karolinska institutet, Internetmedicin.se, Apoteket

Läs mer:

Mår du dåligt av p-piller? Här är fem andra alternativ

Dags för preventivmedel? Det här behöver du veta!

Fem saker att tänka på när du har mens under sommaren