7 tecken på att din snippa inte mår så bra

7 tecken på att din snippa inte mår så bra

Alla snippor ser olika ut men en sak har de gemensamt. Det finns vissa tecken som avgör om en snippa mår bra eller om den mår lite sämre. FRIDA hjälper dig!

De flesta kvinnor drabbas någon gång i livet av besvär med snippan. Det kan handla om allt från lukt, klåda eller en känsla av smärta. Som tur är går det mesta att bota och FRIDA råder dig att söka hjälp på Ungdomsmottagningen om du har jobbiga besvär!

1. Du har mer flytningar än tidigare

En förändring i mängden flytningar kan bero på en svampinfektion eller bakteriell vaginos. Det är inget farligt utan går att bota väldigt enkelt! Om du är sexuellt aktiv kan du ha drabbats av klamydia eller gonorré, som båda botas med antibiotika. Normala flytningar är oftast ofärgade, vita eller gulaktiga. Om du märker av en förändring i färg eller mängd så hjälper de dig på Ungdomsmottagningen.

2. Det gör ont när du har sex

Smärta är ett sätt för kroppen att signalera att något är fel. Om du har ont vid sex så kan det bero på flera saker. Kanske har ni inte tillräckligt med förspel? En svampinfektion kan också orsaka smärta vid sex. Avbryt sexet direkt om det gör ont och uppsök Ungdomsmottagningen.

3. Det är svårt/gör ont att sätta in en tampong

Många spänner sig när de ska sätta in en tampong och då gör det oftast lite ont. Det bästa är helt enkelt om du försöker att slappna av så gott du kan! Med lite övning så kommer det att bli lättare. Om du märker att det inte blir enklare så bör du boka en gynekologisk undersökning på Ungdomsmottagningen.

4. Din snippa är väldigt torr

Det är inte särskilt vanligt att man är torr där nere förrän man är lite äldre, men visst kan det hända ändå. Exempelvis kan allergimediciner och rökning orsaka att man blir torr i underlivet. Om du har besvär kan du smörja in dig med babyolja en gång om dagen. Om problemen kvarstår bör du dock gå till Ungdomsmottagningen.

5. Du luktar illa där nere

Att tvätta med ljummet vatten och intimtvål borde vara tillräckligt för att hålla din snippa ren och fräsch. Om du fortfarande känner lukt efter att du har duschat kan du ha en obalans av bakterier i underlivet. Använd aldrig parfym eller tvål i snippan, det kan göra obalansen värre! Om lukten inte försvinner bör du gå till Ungdomsmottagningen och få hjälp.

6. Du har haft oskyddat sex

Det är sånt som händer ibland och det är inget du kan göra något åt nu. Du kan ha drabbats av en könssjukdom så därför bör du gå och testa dig innan du har sex igen. Glöm inte kondomen nästa gång!

7. Din snippa kliar

Ett kliande underliv är inte normalt och det är viktigt att du tar tag i det direkt när du märker att något är fel. En kliande snippa kan vara ett tecken på en svampinfektion. Gå alltid till gynekologen om du misstänker att du har svamp och använd ALDRIG svampmedel från Apoteket innan du har fått fastställt att det är svamp du har.

Kolla även in:
16 saker du inte visste om orgasm (som du vill veta!)
11 saker du inte visste om snoppen
Fråga FRIDA: ”Är mina blygdläppar för stora?”

Foto: ibl