lindra-mens-smartor

6 saker som gör mensen mindre jobbig

För många är mens-veckan en ren pina. Men lugn, det går att göra blodbadet mindre plågsamt.

1. Känn dig säker

Om du hela tiden oroar dig för mensfläckar och avsaknaden av tamponger blir mensen en pina. Se till att alltid ha en liten påse eller necessär med mensskydd och ett par extra trosor nära till hands, om olyckan är framme.

2. Värme är din vän

En värmekudde är din bästa vän under lingonveckan. Du kan köpa en riskudde eller värmedyna eller varför inte göra din egen genom att hälla ris i en knästrumpa och knyta ändarna. Värm sedan sockan i micron med ett glas vatten bredvid, för att tillföra fukt, och lägg på magen.

3. Rör på dig

Det låter som en omöjlighet att ta sig upp från sängen när kramperna är som värst. Men det är då du behöver det som bäst. Att löpträna eller gå ut och gå en runda sätter igång endorfiner, vilket kan lindra smärtan.

4. Ät choklad

Världens bästa tips? Det är inte bara gott, utan lindrar även mensvärk, enligt forskning. Enligt Lisa Eberly, legitimerad dietist, suktar våra kroppar efter magnesium (som finns i choklad, yey!) vilket lindrar smärta vid muskelkramper.

5. Onanera mera

Många tjejer menar att en skön stund i sängen gör susen. När du blir upphetsad ökar nämligen blodflödet till snippan, vilket utsöndrar oxytocin, ett ämne som kan göra att du slappnar av.

6. Var snäll mot dig själv.

Vi sväller, blir uppblåsta och går upp i vikt under mensen. Det är inte läge att klanka ner på dig själv, det gör bara veckan värre. Se i stället mens-veckan som din alldeles egna vecka då du chillar, äter massor av god mat och tar hand om dig själv.

Läs mer:

En gång för alla: Vi krossar 5 vanliga myter om mens!

Läraren gav killarna ”mensläxa” – anledningen är riktigt fin

Se första mensreklamen som vågar visa riktigt blod


Foto: IBL