Gurka

5 oväntade fördelar med att äta mer gurka

Att gurka bara innehåller vatten är något man ofta får höra, så hur mycket kan grönsaken egentligen påverka vår kropp och vårt mående? Här listar vi fem oväntade fördelar med att äta gurka – som du förmodligen inte hade någon aning om.
1:22

Efter reklamen: 5 oväntade fördelar med att äta mer gurka

(1:22)

Gurka kan tyckas vara en simpel och smaklös grönsak som inte tillför särskilt mycket, men där har vi fel. Grönsaken innehåller nämligen massor av ämnen som kan bidra till en bättre hälsa. Nedan listar vi fem anledningar till varför du borde addera mer gurka i din kostcirkel:

Därför borde du äta mer gurka:

1. Gurkan hjälper dig med vätskebalansen

Den kanske vanligaste hälsofördelen med gurkan är att den består av 95% vatten, vilket gör att den kan hjälpa till att hålla dig väl hydrerad, speciellt under varma sommartider.

2. Den innehåller mycket fibrer

Faktum är att gurka innehåller mycket fibrer som är bra för magen och hjälper din matsmältning att hålla igång. Visste du förresten att de få kalorier som gurkan innehåller kommer från just dessa fibrer?

3. Gurkan är både god och nyttig

Den här grönsaken är både god och nyttig och kan vara ett bra komplement till en aktiv och hälsosam livsstil. Den är mer mättande än man tror och innehåller som sagt mycket bra fibrer och vatten. Det är dock viktigt att veta att den inte ska ersätta andra viktiga näringsämnen som kroppen behöver.

4. Stärker benen i kroppen

Att dricka mjölk sägs vara bra för benen i kroppen eftersom mjölken är rik på kalcium, men även gurkan innehåller ett näringsämne som kan hjälpa kroppen att stärka benen, nämligen vitamin K. Så se till att köpa gurkor som är rika på detta vitamin om du vill ge din kropp en extra skjuts.

5. Kan vara bra mot ett förhöjt blodtryck

Gurkan i sig kan inte hjälpa dig att hålla blodtrycket i schack men det finns vissa egenskaper som kan fungera som en hjälp på traven. Grönsaken innehåller nämligen ämnen som på sikt kan hjälpa till att sänka blodtrycket. Med rätt kost och vanor kan gurkan alltså med fördel vara bra mot förhöjt blodtryck.

Artikelinspiration: Women´s Health

Bildkälla: TT/IBL

Läs mer:

Hurra! Att låna sin partners kläder är bra för hälsan

Att tillhöra fandom är bra för din psykiska hälsa

7 svenska kändisar som pratat öppet om sin psykiska ohälsa