flytningar

11 saker du borde veta om flytningar

Alla snippbärare har flytningar, men har du koll på vad det egentligen är och varför du har det? FRIDA listar allt du behöver veta!

Flytningar är något helt normalt som ofta dyker upp i puberteten. Här kan du läsa massor om hur flytningar fungerar och vad de kan berätta för dig.

Flytningar: 11 saker du borde veta

1. Sköljer bort baterier

Flytningar produceras av körtlar i livmoderhalsen och snippan. Uppgiften är att skölja bort döda celler och bakterier för att skydda dig mot infektioner.

2. Färg och konsistens varierar

Flytningens färg och konsistens kan se olika ut för alla personer. Vad som är onormalt för någon annan kan vara helt normalt för dig.

3. Ändrar färg efter menscykeln

Flytningarna ändrar färg och konsistens beroende på var i menscykeln du befinner dig. Efter mensen har du som minst flytningar och först 14 dagar efter din första mensdag börjar det öka igen.

4. Kan visa om något inte står rätt till

Om du märker att dina flytningar blir annorlunda jämfört med hur de brukar se ut kan det vara något som inte står rätt till i snippan. Då är det bra att kolla upp så att du inte har drabbats av någon infektion!

5. Tjocka och luktar fisk? Kolla upp!

Om dina flytningar ser ut som keso, luktar fisk eller är onormalt tjocka i konsistensen bör du testa dig på Ungdomsmottagningen eftersom du kan ha drabbats av svampinfektion eller en könssjukdom.

6. Flytningar luktar – det är normalt

Bara för att ditt underliv och dina flytningar luktar så behöver det inte betyda att det är något fel. Alla underliv har en speciell doft! Testa att tvätta dig mer noggrant när du duschar (men enbart med oparfymerad tvål och ljummet vatten) och se om det blir bättre.

7. Alla har olika mycket

Vissa har väldigt mycket flytningar, medan andra knappt märker av att dem har det. Alla snippor är olika och det finns inga rätt eller fel!

8. Jobbigt? Använd trosskydd

Det går inte att göra något åt mängden flytningar, men om du tycker att det känns obehagligt att det kommer mycket kan du prova att använda trosskydd.

9. Bruna flytningar i samband med mens

Bli inte rädd om du har bruna flytningar. Oftast får du det efter mensen eftersom kroppen rensar ut blod från snippan.

10. Lukten ger sexuell attraktion

Lukten från underlivet och flytningarna spelar en viktig roll för den sexuella attraktionen. Coolt!

11. Visar att allt står rätt till

Lita på din snippa! Flytningarna finns där för att visa dig att allt står rätt till där nere, eller om något är på tok. Tvätta inte för ofta, det kanske ger dig ett ”rent” underliv, men det kan också ge dig en svampinfektion.

Läs mer om snippan:
7 tecken på att din snippa inte mår så bra
11 saker du inte visste om snoppen
16 fantastiska fakta om bröst (som du bara vill veta!)

Foto: IBL