Annons

Annons

Guide: Så kan du komma ut inför din familj och vänner

FRIDA ger dig en guide till att komma ut.Att komma ut kan kännas självklart, men också superläskigt. FRIDA ger tips på hur du, eller någon du känner, tar steget ut ur garderoben.

Det kan kännas jobbigt att komma ut när man inte vet hur andra kommer att reagera. Men oron är ofta större än vad den behöver vara, och det är bara du som bestämmer vem du vill vara och vem du vill vara med. Här är några tips för att göra steget lättare.

Annons

Prata med någon
Ta kontakt med någon annan som har varit i samma situation som du. Om du inte känner någon personligen finns det många communityn och forum online. Du är inte ensam om att oroa dig och många som kommit ut är glada över att kunna hjälpa andra.

Börja med en närstående
Det kan kännas skönt att ta ett steg i taget. Börja med att berätta om din läggning för någon du verkligen litar på. Det kan vara din BFF, ett syskon eller en lärare. Det känns ofta bra att veta att du har stöd när du sedan tar steget och berättar för någon annan, och om det känns tryggare kan du sen be personen vara med och stötta nästa gång du berättar det.

Läs mer: Oscar Zia: ”Att komma ut var ingen stor grej för mig”

Gör det stegvis
Berätta stegvis för de personer du känner dig mest trygg med och som du tror kommer ta det bra. Om du vill berätta det enskilt eller för en stor grupp samtidigt avgör du helt själv. Är du orolig över hur personer i din närhet kommer att reagera? Vänta med att berätta för dem och samla support från andra först. Det kommer att kännas lättare när du väl har gjort det en gång.

Att komma ut inger förtroende
Kom ihåg att de allra flesta ser positivt på att du kommer ut för dem. Det betyder att du litar på dem och att du känner att du kan vara dig själv i deras närhet. Och det är väl ändå den finaste komplimangen någon kan få?

Läs mer: Svaren på alla sexfrågor som du inte vågar ställa

Frågor är bra
Även om någon blir förvånad betyder inte det att hen är besviken. Var förberedd på att några kommer att bli nyfikna och vilja ställa frågor (även frågor som kan kännas onödiga). Frågor är bra, det betyder bara att personen är intresserad och vill få mer förståelse.

Våga!
Att komma ut kan vara något av det läskigaste du kan göra, men ingen mår bättre av att du hemlighåller vem du är – allra minst du själv. Tänk efter hur du vill leva ditt liv. Om någon ser ner på dig för den du är så är hen kanske inte värd din vänskap. Ingen ska få tala om för dig hur du ska leva ditt liv, det avgör bara du!

Behöver du prata med någon om din läggning?
Ibland kan det kännas jobbigt att prata med någon man känner om sin läggning. Vill du, eller någon du känner, hellre prata med en kunnig utomstående kan du kontakta:

  • Skolkuratorn
  • Ungdomsmottagningen
  • RFSL

Läs mer:
Här är appen som visar om din crush gillar dig
Teen Wolf-stjärnan kommer ut som homosexuell
17 saker du BARA förstår om du har en crush på någon

Av: Erika Svensson
Foto: All Over Press

Annons
Annons


AnnonsLaddar