Annons

Annons

FRIDAs stora guide om preventivmedel (allt du behöver veta!)Vad finns det för olika typer av preventivmedel, och hur använder du dem? Lär dig allt du behöver veta om preventivmedel i FRIDAs guide.

Ett preventivmedel använder du främst när du vill skydda dig från graviditet. Nedan listar FRIDA de vanligaste preventivmedlen, och hur de fungerar.

Kondom
kondom
Ett av de vanligaste preventivmedlen är kondom, vilket är en tunn gummi- eller plasthylsa som träs på en styv penis innan samlag. En del kondomer är också behandlade med glidmedel. Kondomer går att köpa i både livsmedelsbutiker, kiosker och på apotek. De går också att hämta ut på ungdomsmottagningen.

Annons

Läs också: Så sätter du på en kondom (FRIDA visar)

P-piller
p-piller
P-piller är en tablett som du tar varje dag och som förhindrar att du får ägglossning. P-pillret gör så att livmoderhalsens sekret blir för segt för spermierna att tränga igenom, samt att slemhinnan i livmodern blir tunnare så att inte ett befruktat ägg kan utvecklas. Så länge du tar pillret varje dag, är p-piller en säker metod för att undvika graviditet.

Minipiller
Minipiller är likt p-piller en tablett som du tar varje dag för att skydda dig mot graviditet. Medan ett p-piller innehåller två hormoner, östrogen och gestagen, så innehåller minipiller bara gestagen. Minipiller tar du oftast om du av någon anledning inte kan äta östrogenet i p-piller, exempelvis om det har förekommit blodproppar i din släkt.

Spiral

En spiral placeras i livmodern och sätts in i samband med en gynekologisk undersökning. De finns två olika typer av spiral:

Kopparspiral
kopparspiral
Kopparspiralen är ett hormonfritt preventivmedel, och är en T-formad plastbit med koppartråd lindad runt skaftet. Kopparspiralen skapar en miljö i livmodern som inte är så trevlig för spermierna, vilket gör att de tappar sin funktion. Med kopparspiralen har du fortfarande ägglossning, men äggen blir odugliga till befruktning.

Hormonspiral
Hormonspiral
Hormonspiralen är likt kopparspiralen formad som ett T och gjord av plast, men funkar på liknande sätt som ett minipiller. Sekretet i livmoderhalsen blir segt och försvårar för spermierna att tränga igenom det. På så vis förhindras befruktning.

Pessar
pessar
Pessar är ett hormonfritt preventivmedel som består av en silikonkupa som kläms ihop och sätts in i slidan. Ett pessar sätter du in själv, och det kan användas tillsammans med ett pessargel som ger en extra skyddande barriär. Pessaret ska sitta kvar i minst sex timmar efter samlag.

P-stav
p-stav
P-stav är en liten stav, stor som en tändsticka, som sätts in under huden i armen. En p-stav har samma effekt som p-piller, minipiller och hormonspiral, då den släpper ifrån sig hormoner och gör så att du inte kan få ägglossning. P-staven är en bra och säker metod eftersom den inte kan glömmas av och är effektiv mellan tre och fem år, men kan plockas ut tidigare.

P-ring
p-ring
En p-ring har samma typ av hormoner som p-piller, och är en rund ring i genomskinlig plast (ser ut som ett armband) som förs in i slidan. P-ringen ska sitta inne i tre veckor och sedan tas ut när det är dags för mens. P-ringen sätter du in själv, och du behöver inte fundera på om den sitter rätt eftersom det är lite samma känsla som med en tampong. Skaver tampongen behöver den föras lite längre in, samma sak är det med p-ring. Du ska inte känna att den sitter där.

Var skaffar jag preventivmedel?
Alla preventivmedel skaffar du på en ungdomsmottagning. Om det inte finns en där du bor kan du vända dig till en sex- och samlevnadsmottagning eller till en barnmorskemottagning. Kondom är det enda preventivmedlet som inte är receptbelagt.

Hur vet jag vilket jag ska välja?
Prata med en barnmorska och bolla vilket preventivmedel som ni tror passar bäst för dig. Alla har olika behov. Det är superviktigt att prova olika sorter om du känner att något inte funkar. Det är vanligt att det kan ta tid innan man hittar rätt!

Finns det några biverkningar med de olika preventivmedlen?
Som med vilka andra läkemedel som helst kan biverkningar förekomma. Biverkningar kan exempelvis vara illamående eller humörsvängningar. Prata med en barnmorska om du får jobbiga biverkningar.

Hur gammal måste jag vara för att få använda preventivmedel?
Du ska använda preventivmedel när du behöver ha preventivmedel. Helt enkelt när du är redo för sex.

Måste mina föräldrar veta om att jag skaffar preventivmedel?
Nej, du behöver absolut inte berätta att du exempelvis äter p-piller, om du inte vill det. Det är din ensak.

Vad skyddar mot könssjukdomar?
Det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar är kondom. Så även om du använder ett annat preventivmedel, ska du alltid se till att skydda dig även mot det med hjälp av kondom.

Läs också:
Allt du behöver veta om könssjukdomar
15 saker du behöver veta om sex (innan du har det!)
13 saker du borde veta om spermier

Källa: Åsa Enervik, barnmorska på RFSU
Foto: IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar