Annons

Annons

FRIDA-Terese om att festa på Valborg: ”Jag vågade inte bli full”På lördag kommer många av er att dricka alkohol för första gången. FRIDA-Terese berättar hur illa det faktiskt kan sluta.

På lördag är det Valborgsmässoafton. Idag känner jag att det egentligen är som vilken lördag som helst, annat var det när jag var 16 år. Då hade frågan ”Vad ska du göra på Valborg?” cirkulerat i skolkorridorerna i månader. Det delades ut nummer till sprit-langare och smiddes planer om hur man skulle lyckas övertala föräldrarna att få gå på fest.

Annons

Tanken är inte att jag ska stå här med pekpinnen i högsta hugg och förbjuda alla som inte har åldern inne att inte dricka alkohol och bli fulla på lördag. Men jag ska berätta för er vad som kan hända om man faktiskt väljer att göra det. Det där året då jag var 16 år och gick sista terminen i nian hade jag lovat min mamma att jag och tjejkompisarna skulle sitta hemma framför teven hela kvällen. Det gjorde vi inte. Efter en kvart drog vi långt ut på landet, till ett gäng äldre killar, med Systembolagspåsar fulla med starkcider och vin som någons äldre syskon hade köpt ut.

”Han knäppte upp hennes jeans medan hon låg däckad på sängen”

Jag har alltid haft ett stort kontrollbehov och det gjorde att jag själv sällan drack speciellt mycket. Jag vågade helt enkelt inte bli full. När jag kände att cidern påverkade mig slutade jag direkt. Andra hade inte den spärren och ju längre festen pågick desto mer närgångna blev killarna. När jag öppnade en stängd dörr till ett av rummen på övervåningen möttes jag av en kille med ena handen innanför min kompis tröja och den andra på väg att knäppa upp hennes jeans medan hon låg däckad på sängen. Jag vill inte ens tänka på vad som förmodligen hade hänt om jag inte kommit dit.

I resten av huset hade någon krossat ett glasbord, en annan grät i ett hörn och en tredje kräktes i diskhon. På tågstationen hade någon somnat på en bänk och en annan ramlade rakt ner för stentrappan. Alla tyckte det såg roligt ut och skrattade. Jag skrattade också för att de inte skulle märka att jag var i princip nykter. Jag var mer förskräckt än såg det roliga i kaoset som pågick.

Nej, jag tänker inte förbjuda dig att dricka och bli full på lördag. Men det finns så många fördelar med att inte göra det. Du kommer minnas allt som hände under kvällen, du kommer inte slarva bort hela innehållet i din väska, du behöver inte ljuga för någon, du har kontroll över vad som händer och du kommer inte ha ångest dagen efter. Det är så mycket coolare än att vara halvt medvetslös och spy i en buske.

Läs också:
FRIDA-Sara ryter ifrån: Sluta stirra på min kropp
Det är 2016 och vi måste fortfarande komma ut
10 saker jag önskar att jag hade vetat när jag slutade nian

Foto: Pavel Maira, IBL

Annons
Annons


AnnonsLaddar