Annons

Annons

FRIDA-Sara: ”När slutade naturligt att vara naturligt?”Utseendemässigt ska du idag vara så naturlig som möjligt. Men det innebär inte att du skippar sminket, snarare tvärtom.

År 2016:s stora trend i sminkvärlden: att vara så naturlig som möjligt. Men tillvägagångssättet innehåller inte sminkborttagningsmedel och oplockade ögonbryn. Nej, nu är det markerade, mörka ögonbryn, en schysst bränna och sådär ”naturligt” rosiga kinder som gäller. Vad är ens naturligt rosiga kinder? För mig så finns det inte någonting som är så onaturligt som när du försöker sminka dig till att vara naturlig. Rätta mig om jag har fel, men naturlig för mig är att skippa ALLT. Inte att du har contouring, extra mycket highlighter, en nude-färgad läppenna och färgade ögonbryn.

Annons
Gilla FRIDA på Facebook

”I DAGENS SAMHÄLLE KAN DU PHOTOSHOPPA EN SLICE PIZZA TILL EN SNYGG TJEJ”

Det är tragiskt att se folk, speciellt kända profiler som på något sätt har ett ansvar inför sin följarskara, posta bilder på Instagram med beskrivningarna ”Natural”, ”No make up-monday” osv. trots att de har förlängt ögonfransarna, färgat ögonbrynen, applicerat BUS, blekt tänderna eller i de mer extrema fallen även opererat läpparna.

Jag står inte här och predikar om att alla ska vara extremt naturliga. Jag färgar mitt hår. Jag färgar mina ögonbryn i vissa fall och gillar att sminka mig. Men jag lägger heller inte upp bilder och påstår att, trots ljuset, filter och färgade ögonbryn, att jag är helt natural. Det skulle ge en extremt skev bild av hur jag ser ut när jag vaknar på morgonen.

”DET HAR GÅTT SÅ LÅNGT ATT VI INTE LÄNGRE ÄR OSS SJÄLVA”

För hur tolkar vi dessa naturliga bilder på Instagram? Kommentarerna är många och de flesta i stil med ”du är så sjukt fin” och ”önskar jag såg ut som du gör”. Vi tolkar bilderna som att vissa på Instagram har sådan tur att ha flawless skin, utan en enda röd fläck. Som att ögonbrynen är on point på ett sjukt onaturligt sätt även fast de inte ”har gjort någonting”. Eller som att alla andra ser fantastiska ut utan smink. Förutom jag. Jag behöver fem kilo lager foundation för att ens få till en jämn hud. Jag kommer aldrig se ut som dem. Jag kommer aldrig att vara lika fin.

naturligt

Låt mig bryta ner det här. De perfekta bilderna på Instagram är inte naturliga. Vinklar, ljus, smink – det är vad som ligger bakom en fin bild. Jag vet det eftersom jag själv tar sådana bilder. I dagens samhälle kan du Photoshoppa en slice pizza till en snygg tjej. Och alla dessa Snapchat-filter som slätar ut din hud, gör ansiktet smalare och förstorar dina ögon så du ser ut som en docka. Kom igen! Det är så små förändringar så vi knappt ser dem. Men jag ser skillnaden. Jag ser att det inte är jag. Det är en skev bild av mig som jag förväntas publicera och utåt sett få andra att tro att jag ser ut så.

Det har gått så långt att vi inte förväntas vara oss själva längre. Vi behöver en naturligt inspirerad sminkning, långa ögonfransar, ögonbryn som Zendaya och gärna filter som kapar halva våra ansikten. Det är skrämmande.

Läs också:
FRIDA-Terese om att festa på Valborg: ”Jag vågade inte bli full”
FRIDA-Sara ryter ifrån: ”Sluta stirra på min kropp”
11 stadier du går igenom när batteriet på telefonen börjar ta slut

Annons
Annons


AnnonsLaddar